Artikels

10/08/2005: Dierenliefde is voltijdse job voor Sonja en Peter van Het Dierenthuisje…

“Vijf uren poetsen per dag”

Toen Sonja De Keyser(35) met Peter trouwde, zei ze “als er één beest rondloopt dat ik nooit in huis zou halen, dan is het een kat.” Acht huwelijksjaren later is heel hun leven, hun huis én hun tuin ingericht in functie van…de poezenopvang. Zondag houdt het Dierenthuisje opendeur vanaf 11u.

B R E C H T

Sonja heeft haar werk opgezegd om de dieren te verzorgen. Ze heeft afspraken met Malle en Brecht voor de sterilisatie en castratie van zwerfkatten. Ook Wuustwezel volgt mogelijk dat voorbeeld. De eerste drie maande van dit jaar ving Het Dierenthuisje al zes konijnen, een haan , vijf kippen en 23 poezen op.

‘Op reis gaan zit er niet meer in”, zegt Sonja. “De beesten komen op de eerste plaats. Het is een roeping.”

Vijf uren per dag is Sonja bezig met poetsen van het huis, de kattenbakken en de stallen. “Wij houden het aantal bewust beperkt. Het Dierenthuisje mag geen asiel worden. Soms proberen mensen ons te chateren. Als jij hem niet direct opvangt, dan krijgt hij een spuitje. Dat zijn de moeilijkste momenten…”

Als dierenredders in nood maakt het koppel de gekste dingen mee. “Uit Sint-Job kwam een dringende oproep van een radeloze vrouw. Een bij een verhuis achtergelaten haan terroriseerde alle poezen uit de buurt. Verscheidene katten hadden na een aanranding door de haan zulke diepe snijwonden, dat ze genaaid moesten worden. Peter is da agressor ’s nachts uit een hoge boom gaan plukken. Sinds hij bij onze kippen zit, heeft hij zijn verzetje”.

Elk dier heeft zijn verhaal. Van Graco tot Pruts en Bolleke. “Nee, mensenkinderen hebben we niet”, vertelt Sonja. “Een bewuste keuze, als je ziet wat er allemaal in deze maatschappij misloopt. Onze dieren zijn onze kinderen. De dankbaarheid die wij terugkrijgen is onbetaalbaar”.

Van betalen gesproken: om wat geld in het laatje te krijgen, hebben Sonja en Peter ook een oppasdienst. Ze gaan op verplaatsing poezen, honden en hoevedieren (tot pony’s toe!) uitlaten en verzorgen. “Babysitters, maar dan voor beestjes”, lacht Sonja. “De vraag voor poezen is het grootst”.

Wie nog een warme mand op overschot heeft, vindt in dit Brechtse weeshuis altijd wel een geschikt adoptiekind. Maar je kan ook een pootje helpen door transportmandjes, kattenbakgrint, poezeneten, gegalvaniseerde hondenrennen of ander materiaal te schenken.

Kristin Matthyssen

Bron GVA 10 augustus 2005