Belangrijk om weten

31/05/2017: Schaduwstallen worden direct benut

Op zondag 28 mei hebben we ondanks de hitte alles op alles gezet om de geitjes en varkentjes in de nieuwe wei van meer schaduw te voorzien. Bomen zijn geen optie omwille van Ygor en Loes die alles opeten dus kwamen we op het idee om schaduwstalletjes te bouwen.

Zie hiernaast het resultaat!

Doordat er te weinig hulp was, is dan helaas de afwerking van het duivenhok weer niet gelukt. Dat is dus een werkje dat nu echt wel dit weekend moet beëindigd worden. De duiven zijn er al nest in aan het maken en we lopen het risico dat ze er achteraf niet meer in willen als we ze er nog te vaak uit verjagen door erin te werken. Bovendien hebben we moeten vaststellen dat de folie die gebruikt is om de plonsvijver aan te leggen in de nieuwe weide helaas niet de zware kwaliteit is met als gevolg dat gans het zeil gescheurd is en geen water meer ophoudt. De varkens hebben dat water echt nodig met deze temperaturen om zich te verkoelen dus ook dat staat zo snel mogelijk op het programma.

Wie wil helpen, geeft aub een seintje!

29/03/2017: Eerste vergroting terrein volbracht

PLONSBAD IS EEN FEIT

de varkentjes Flora en Knora genieten al volop van hun nieuwe omgeving.

Het wordt nog beter want dankzij een paar sterke vrijwilligers en een 8-tal studenten van de Landbouwschool in Geel hebben onze lieverds een mooi plonsbad. 

 Een dagje hard werken en dit is het resultaat. De verdere afwerking volgt.

Een welgemeend dank je wel van ons én van Knora en Flora aan alle vrijwilligers en studenten!!


===========================

Sinds zaterdagavond 11 maart is de vergroting van het terrein van de hoevedieren voltooid.  Zowel de omheining als de stal staan overeind en alle diertjes waarvoor we deze ren in beginsel optrokken, namen er hun intrek. 

De geitjes, Ygor & Loes waren in hun element! Ze kregen immers naast een verhoog in de stal om op te eten en te slapen ook een mooi speel-klimrek: dat is een topper! Ze spelen er niet alleen op. Het is ook een ideale plek om te rusten en te zonnen.

De varkentjes, Flora & Knora genieten van het malse gras en hebben al een heel stuk omgewoeld met hun stoere snuiten. Voor hen gaan we binnen enkele weken nog een plonsbad installeren. Dat is immers een noodzaak zodra het wat warmer wordt.

En dan zijn er nog de 13 jonge hanen die eerst in de grote ren zaten maar die arme kippen en oudere zo erg terroriseerden. Zij waren de eerste dagen minder blij zonder vrouwelijk gezelschap maar dat gemis is ondertussen alweer vergeten.

Het was even zwaar doorzetten om alles zo snel voor mekaar te krijgen maar als we het resultaat zien, mag iedereen die eraan mee hielp terecht blij en fier zijn.  

De vergroting van de wei is meteen een eerste stap naar het “poezenbos” waar we al zo lang van dromen. Een groot stuk van de kippenren zal er immers in geïntegreerd worden.  We hopen het totale perceel ooit in gebruik te kunnen nemen maar dan is er meer hulp nodig zowel op financiëel gebied als qua helpende handen. Stap voor stap breiden we uit zodat meer dieren geholpen kunnen worden.

We zoeken nog financiële steun voor deze mooie vergroting. 

De kosten van de omheining bedragen 30€/meter; totale lengte bedraagt 80 meter. Reeds 16m gesponsord dus nog 64 meter te gaan!

De chalet mochten we afbreken voor 200€.

De Regenton voor de dakgoot = 65€

Aanleg modderbad berekend op 114€

Wie helpt? Sponsors van minimaal 5 meter of 150€ ontvangen een persoonlijke uitnodiging op de inwijding die begin mei zal plaats vinden.  Zij worden hiervan tijdig op de hoogte gebracht. 

====================================================

Taak "afbraak chalet" volbracht... NU moet hij nog terug opgesteld worden! WIE HELPT!?

Het was weer een hectische dag, zo net voor de kaasavond en met heel wat viervoeters die ons dagelijks om heel wat zorgen vragen. Gelukkig konden de dieren rekenen op extra helpende handen voor deze job.

De chalet werd keurig ontmanteld, opgeladen en voorzichtig naar Het dierenthuisje getransporteerd. Aanvang van de werken 9 uur deze ochtend en om 19u kwam het zware transport toe.

Nu komt het erop aan om die chalet zo snel mogelijk terug op te trekken zodat de geitjes, varkens en hanen wat ruimer kunnen slapen dan nu in hun noodverblijven. We starten morgen (zaterdag) met de heropbouw op voorwaarde dat we kunnen rekenen op enkele extra helpende handen. Door de voorbereidingen voor de kaasavond die morgenavond doorgaat, zijn we in Geel onderbemand dus is hulp zéér welkom! Uiteraard werken we zondag ook door. De beloning: genietende beestjes die ongetwijfeld dolblij zullen zijn met de ruime stal!

Wie wil helpen, kan best even mailen naar info@hetdierenthuisje.be

=====================================

Vrijdag a.s. (3 maart) hulp gezocht voor het afbreken van een chalet te Ravels en zaterdag & zondag (4 & 5 maart) hulp gevraagd voor de heropbouw!

Vorig weekend werd er zowel zaterdag als zondag hard doorgewerkt aan de omheining van de extra weide voor Flora en Knora, de geitjes Ygor en Loesje en de bende hanen. De grootste drijfveer was Ozy, het nieuwe hangbuikvarken dat zich niet kon verdedigen, te verlossen van verdere pestpraktijken van de kleinste varkens uit de bende. We zagen Ozy dag na dag verder wegkwijnen; hij durfde niet meer te bewegen en gans zijn huid bloedde door schaafwonden veroorzaakt door het stompen in zijn zijde. Hoe dan ook moesten we dit werk zo snel mogelijk klaren en zondag, net voor valavond lukte het op de valreep om de omheining rond te werken. Nu was het probleem alleen nog dat er geen geschikte hokjes voorradig waren. Hier en daar plukten we er eentje weg uit de andere ren en zo kwamen we aan een allegaartje, maar helaas niets groot genoeg voor die twee "vandaaltjes".  Die nacht wisten we hen gescheiden te houden van Ozy en maandagochtend lokten we ze terug naar de aparte wei zodat Ozy gevrijwaard bleef. Bij een lokale zaadhandel konden we een groot hondenhok aanschaffen voor 190€ wat we dan ook maar direct deden want het was alleszins de beste tijdelijke oplossing die we konden bedenken als slaapplek voor Knora & Flora. Net met het stormweer moesten we dringend voor een wat ruimer binnenhok zorgen en het voordeel hiervan was dat we het nadien nog zouden kunnen gebruiken in de wei voor andere dieren.

Op zondag kregen we een voorstel om een tuinhuis af te breken te Ravels. Prijs 200€ en alles nog in mooie staat: 3m x 4m is alvast een mooie stal voor deze groep die we dan later nog kunnen uit breiden. Het komt er dus op aan om hulp te vinden om vrijdag de chalet gedemonteerd hier te krijgen en dan de nodige mensen samen te krijgen om hem terug op te trekken in het weekend. De chalet moet ook voorzien worden van een betonvloertje. We hebben dus nog wat werk voor de boeg!

Alle hulp is welkom. Laat ons weten als je kan en wil helpen op info@hetdierenthuisje.be

===================================

Wegens de komst van de geitjes, een extra varken en een hoop hanen die het leven van de kippen onmogelijk maakt, hebben we besloten om een stuk van het terrein dat nog braak ligt nu in gebruik te nemen.

Het is tevens een eerste zet naar de droom om een kattenbos te verwezenlijken voor niet gesocialiseerde zwervers. Het plan is immers om het grootste stuk van de kippenren hierin te integreren. Maar dat is natuurlijk toekomstmuziek voor als we ooit voldoende helpende handen én financiën hebben.

De kosten van de omheining bedragen 30€/meter; totale lengte bedraagt 80 meter. Gezien twee zijden reeds voorzien zijn van draadpanelen moeten we nog slechts twee zijden afspannen.

Uiteraard moet er een stal op geplaatst worden. Die kosten berekenen we momenteel nog.

Wie wil dit project sponsoren? We gaan er weer heel wat extra dieren gelukkig mee kunnen maken én je bouwt alvast mee aan het grote project van het "poezenbos"

Sponsoren kan per meter of halve meter.

Wie sponsort voor minimaal 3 meter ontvangt een gratis drank op het volgende evenement: de kaasavond op zaterdag 4 maart a.s.

Sponsors van minimaal 5 meter ontvangen een persoonlijke uitnodiging op de inwijding die zal plaats vinden zodra de werken voltooid zijn. 

Giften zijn fiscaal aftrekbaar!

Naast financiële steun voor deze vergroting zoeken we ook helpende handen voor aanstaande weekend want dan starten we! Gezien de dringendheid (de dieren zijn immers al hier en zitten er op te wachten) kunnen we dit niet uitstellen. Breng aub zoveel mogelijk mensen mee...

Mail ons aub als je komt helpen: info@hetdierenthuisje.be


21/02/2017: Nessies blinkt!

Gedurende ettelijke weken werd telkens in het weekend ijverig gewerkt aan het buitenverblijf "Nessies".Dit verblijf moest nog geïsoleerd worden. Het isoleren ging vrij snel maar in de afwerking kruipt altijd meer tijd. Alle wanden en het plafond zijn nu afgewerkt met plastic panelen zodat alles perfect afwasbaar is. Een hele vooruitgang!

Nessies is vooral een schuilplek voor de bangere poezen. Ze vinden er een veilige slaap- of rustplek doordat er een viertal "ontsnappingsroutes" zijn én een verdiep waar ze zich kunnen verstoppen. Oorspronkelijk was het gewoon een open berghok voor hout maar omdat we merkten dat er duchtig gebruik van werd gemaakt, zorgden we al eerder dat het winddicht werd gemaakt. Vervolgens werd de vloer die eerst uit betonnen dals bestond en dus alles behalve hygiënisch te reinigen was, veranderd in een gladde vloer voorzien van Novilon. En zo werd Nessies beetje bij beetje een volwaardig verblijf.

De bange poezen zijn er alleszins heel dankbaar voor!

Aan iedereen die mee hielp om deze werken te verwezenlijken hetzij door eraan te helpen met de handen, hetzij met financiële steun, een hele dikke knuffel van alle bewonertjes! 

27/01/2017: elf onderkomen Selkirk Rex poezen

Beste "Selkirk Rex-vrienden" en/of dierenvrienden,

We vernemen van de vrijwilligster die de pagina van FB verzorgt voor Het dierenthuisje dat er enorm veel reacties komen voor tijdelijke opvang van de dieren én zelfs al voor adopties. Ook per mail krijgen we vele vragen in die zin toe.

Hoezeer dat allemaal goed bedoeld zal zijn, is daar momenteel absoluut geen sprake van. De dieren werden in beslag genomen en moeten nu eerst door de dierenarts volledig onderzocht worden en de nodige medische zorgen krijgen. Ook de vachtverzorging en dergelijke dient eerst gebeurd te zijn. Uiteraard respecteren wij hierbij de reglementen.

Dagelijks krijgen de dieren enkele uurtjes gezelschap zodat ze hun angst stilaan kunnen overwinnen maar we gunnen hen ook de rust die ze nodig hebben.

Zodra de poezen of enkele ervan voor adoptie klaar zijn, zal u ze kunnen terug vinden op de website onder de rubriek "ter adoptie". Er kunnen geen reservaties gebeuren en we kunnen ons eerlijkheidshalve ook niet inlaten met het toestaan van uitzonderingen. 

Net als voorgaande voorvallen waarbij een rasdier werd aangeboden, worden we overstelpt met adoptievragen. We betreuren het ten zeerste als onvoorwaardelijke dierenvrienden dat deze dieren, zelfs al zouden ze schurft of zware niesziekte hebben, bij velen direct welkom zijn zonder even stil te staan bij mogelijk infectiegevaar naar andere huisdieren toe terwijl een "gewone" poes al geen kans meer maakt als ze één kuchje laat of een natter oogje heeft. 

Daarmee zeggen we niet dat elke reactie enkel zijn oorzaak vindt in het feit dat het om raskatten gaat. Gelukkig zijn er ook andere reacties die enkel bedoeld zijn om te helpen. We appreciëren dat ten zeerste maar voorlopig moeten de dieren dus nog in opvang blijven. Dank voor jullie begrip en interesse! 


Vanmorgen kregen we een dringende oproep om te helpen bij een inbeslagname van een dertigtal onderkomen poezen aan de kant van Scherpenheuvel. Het was snel handelen want de dieren moesten op enkele uren het huis uit zijn.

Gelukkig vonden we twee bereidwillige vrijwilligers die dadelijk ter plaatse gingen. Op het ogenblik dat we aankwamen waren er reeds 22 dieren opgehaald door twee collega asielen. We waren dus de laatste. Eerst werden er nog drie gevonden. Toen werd even gedacht dat dit het totale resterende aantal was maar dan werden in een kamertje nog eens acht angstige sukkeltjes gevangen. Totaal dus van 33 dieren waarvan nu 11 bij ons vertoeven. Het zijn allen raspoezen nl. Selkirk Rex

Ze plakken op mekaar en tegen de muur; triest om zien. Hun vacht is niet om aan te zien, oogjes vuil, oren zwart enz. Het is dan ook niet voor niets een inbeslagname.

Maandag komt de dierenarts om ze allemaal te onderzoeken. In tussentijd doen wij al het nodige qua eerste zorgen en proberen we het hen zo comfortabel mogelijk te maken in de hoop dat ze snel zullen ontplooien. Omwille van een overvolle opvang én bijgevolg een tekort aan tijd zoeken we mensen die deze dieren wat gezelschap willen houden zodat ze sneller tot rust kunnen komen. Daarvoor zoeken we rustige mensen met kennis van omgang met angstige poezen.

Ook voor een groep jonge konijntjes van 7 weken en voor een poes die apart zit omdat ze te angstig is om in de groep te plaatsen, zoeken we "gezelschap" wat hen kan helpen om sneller te socialiseren.

Denk je te kunnen helpen, mail dan info@hetdierenthuisje.be

Steun voor de zorgen aan deze dieren is welkom op BE78 6528 1125 0286


19/12/2016: Dank aan de anonieme schenkers

Momenteel komen er geregeld pakjes toe via Zooplus van de Kerstman aan onze bewonertjes. Er zit echter nooit een briefje bij van de Elf die het voor hen inpakte. Daarom danken we via deze weg graag alle Elfjes die de diertjes bedelven onder een smakelijke, zachte, en hartverwarmende Kerst!

De barmhartige Elfjes mogen zich natuurlijk kenbaar maken via info@hetdierenthuisje.be!