Belangrijk om weten

03/07/2016: Timi's staat op een nieuwe bodem

Vandaag waren er grote werken gepland en gelukkig hadden we het weer mee! Eindelijk eens een droge dag, op een klein buitje na maar wat is dat in vergelijking tot wat we ondertussen gewend zijn...

Met de hulp van heel wat extra handen slaagden we er vandaag in om de chalet "Timi's" op een nieuwe vloer over te zetten. De vorige vloer was helemaal rot maar het zou geen simpele klus worden gezien de vloerplaten langs alle kanten onder de chalet uitstaken. Op voorhand werden de plannen uitgewerkt om de chalet op te krikken want gans het gevaarte afbreken en terug opbouwen zou al teveel werk en tijd in beslag nemen.

Vrijdag startten de werken aan de nieuwe vloer. Die werd helemaal klaar gelegd voor de chalet zodat die eronder kon geschoven worden en vanmorgen begon dan de grote overplaatsing. De plannen leken te werken op één ogenblik na waarbij even moest geïmproviseerd worden maar dankzij de kundige hulp lukte ook dat aardig. Resultaat: een gave chalet op een nieuwe geïsoleerde vloer! Direct na het inladen van de krabpalen en de opkuis werden de werken geïnspecteerd door de bewonertjes en goedgekeurd! Dank aan iedereen die zich vandaag weeral zeer enthousiast inzette!

Nu de afwerking nog en daarvoor hebben we nu nog twee dagen de tijd als we het weerbericht mogen geloven... Deze chalet moet immers dringend geschilderd worden want hij staat zo goed als in het blote hout momenteel. Verder zijn er nog enkele kleinere huisjes die een tweede laag verf moeten krijgen en de vloer van Gyzmo's moeten we vervangen. Dat laatste is echter een veel makkelijkere klus dan chalet Timi's want bij deze valt de vloer er gewoon in. Een makkie dus...

Wie bij één van deze jobs wil komen helpen, is zeer welkom! We werken trouwens ook nog steeds aan de laatste loodjes van de konijnenchalet die we nu ook zo snel mogelijk in orde moeten maken zodat eindelijk de wachtlijst konijnen kan afgehandeld worden.

Wil je helpen? Mail ons aub : info@hetdierenthuisje.be14/06/2016: Het dierenthuisje verkoopt...

Onlangs sloegen enkele vrijwilligers de handen in mekaar en startten een Facebookpagina op met als titel "Het Dierenthuisje verkoopt ten voordele van de bewonertjes"

Hierop staan vele originele handgemaakte spulletjes voor poes- of hondlief of gewoonweg voor jezelf. Maar daarnaast staan er ook andere zaken op die te koop worden aangeboden en zo centjes opbrengen voor de beestjes.

Ben je geïnteresseerd in het assortiment of heb je zelf iets dat je wil verkopen ten voordele van Het Dierenthuisje dan kan je ook gebruik maken van deze pagina.

Neem zeker eens een kijkje op "Het Dierenthuisje verkoopt ten voordele van de bewonertjes"

07/06/2016: ELKE euro TELT!

Een drietal maanden na het toekomen van de grote groep van 45 poezen die we via bewoners van de gemeente Kapelle-op-den-Bos toekregen, worden er nog steeds 18 hier opgevangen. Vier hiervan zijn momenteel en vermoedelijk ook blijvend niet plaatsbaar. Het gaat om Karl van wie we één oogje moesten laten weghalen door te ernstige beschadiging, Knulleke wiens gezondheid erg slecht is en blijvende problemen geeft, zijn bange mama Kato met de drie pootjes die zijn steun en toeverlaat is én Kudio met een erg zware diarree die maar niet onder controle te krijgen is.

De andere 14 zijn nog steeds adopteerbaar en zouden met een eigen thuis heel gelukkig zijn maar helaas maken ze momenteel weinig kans doordat ze zich niet open opstellen bij bezoek van vreemde mensen. Hun vaste verzorgers hebben ze ondertussen al leren vertrouwen maar ze blijven toch terughoudend naar het onbekende toe. Anderzijds waren de 27 geadopteerde dieren dat ook en die zijn inmiddels allen open gebloeid tot huispoezen; sommigen van hen zijn zelfs echte knuffelpoezen geworden.

Sinds een tweetal weken hebben we de deuren van de units open gezet naar de tuin en Prutskes toe zodat ze kunnen integreren in de groep. De afzondering heeft immers al veel te lang geduurd, vonden we zo en de units zijn erg nodig voor opvang van weer andere gedupeerde dieren.

De wachtlijst groeide immers uit tot maar liefst 32 dieren die we sinds enkele dagen met mondjesmaat laten toekomen. Daarnaast komen dagelijks vele aanvragen voor opvang toe waarvan sommigen te hoogdringend om te wachten zoals de in beslagname van vandaag: een poesje dat aan haar lot werd overgelaten nadat het baasje reeds drie weken in hongerstaking ging... of de 2 kittens die dringend opgevangen moesten worden nadat de mama was doodgeschoten. Nog maar te zwijgen over de vele drachtige kattinnen die momenteel gedumpt worden. Moederloze kittens die nog niet of net zelfstandig kunnen eten... het lijstje is grenzeloos.  Alleen vandaag kwamen er weeral 6 poezen, 21 kippen en 3 konijnen toe.

Dit alles betekent opnieuw een aanzienlijke stijging van het aantal bewoners; enerzijds de groep die "blijft hangen" en anderzijds de dagelijkse aankomst van nieuwkomers. En dat niet alleen bij de poezen helaas. Momenteel komen er ook vele kippen toe vanuit Bornem waar een hele buurt "kipvrij" moet worden gemaakt door onverdraagzame buren én konijnen die gedumpt zijn aan het stadhuis van Geel.

Het zal je niet verbazen dat er dringend nood is aan steun. We zouden een actie kunnen op gang brengen maar dat vergt tijd en energie die we ten volle nodig hebben om de dieren en hun verzorging te garanderen plus de nodige stappen te ondernemen naar meer dierenwelzijn. Vele oproepen vereisen immers verder onderzoek en opvolging wat op zich een fulltime job geworden is.

Daarom deze oproep voor steun via een gift, peterschap, voeding, ... wat dan ook. Als het de dieren maar ten goede komt.

Heel vele bewonertjes hopen op de steun van een meter of peter; keuze te over! We laten je graag weten wie je steun op prijs zou stellen als je interesse hebt. Wil je graag een fiscaal attest voor je hulp steun ze dan door het storten van een gift of word donateur en verzeker de toekomst voor alle bewonertjes; voor deze bijdragen krijg je dat extra voordeel naast hun dankbaarheid.

Onder het moto "elke euro helpt" vragen we dringend ook jouw hulp. Stort jouw bijdrage op BE78 6528 1125 0286.


01/03/2016: Allergie hoeft niet nefast te zijn voor je huisdier!

Helaas worden vele dieren gedumpt omwille van foutieve informatie die verspreid wordt door de medische wereld en mogelijk zelfs door jouw dokter. Voor menig huisarts lijkt dat de eenvoudigste eerste oplossing wanneer iemand gevoelig wordt bevonden voor huisstofmijt of dergelijke.  Al gauw volgt dan de vraag "heb je huisdieren?" Van zodra de patiënt de vraag positief beantwoord zal bij de meeste dokters de raad klinken "doe die dan maar weg" alsof dat hetzelfde is als je gordijnen of tapijten buiten gooien.

In heel vele gevallen is het verbannen van de huisdieren echter helemaal niet nodig én zelfs nadelig! Al te vaak  zijn we getuigen van situaties waarbij met veel verdriet een oplossing wordt gezocht voor de huisdieren waarna de patiënt nog steeds last heeft. Wanneer deze dan terug naar de dokter gaat met blijvende klachten dan krijgt men te horen dat dit dan toch niet de enige oorzaak zal geweest zijn en men best ook alle stoffering in huis weghaalt. Uiteindelijk  wordt de al teveel gebruikte cortisone voorgeschreven die de enige uitweg zal bieden, aldus de klassieke dokter. Niet alleen heb je in zo'n geval je huisdieren voor niets uit je leven geschrapt, je maakt jezelf nog zwakker door eventuele triggers weg te halen. Vaak bouw je immers juist resistentie op door ermee geconfronteerd te worden.

Laat je aub zomaar niets wijsmaken zonder zelf te redeneren en bespaar jezelf en je dieren veel leed! Een goede luchtreiniger bijvoorbeeld kan al wonderen doen! Ook al heb je geen allergie; iedereen heeft nood aan frisse lucht en je voorkomt problemen naar de toekomst toe. Het dierenthuisje maakt al jaren gebruik van luchtreinigers met veel succes. Wij kwamen er alles over te weten dankzij de firma Airsain waar je met al je vragen terecht kan. Zij hebben al zovele mensen verder geholpen en hebben kennis van zaken.

Neem gerust eens vrijblijvend met Airsain contact op; het kan jou en je huisideren alleen maar veel leed besparen! 

17/02/2016: Een helse dag om snel te vergeten

17/02/2016 - 20 uur

Vanmorgen vertrokken we met Kutchi om 8 uur richting Boechout. Ondanks heel wat files -zoals verwacht- kwamen we tijdig toe en overhandigden we haar met lood in de schoenen aan de dierenarts die haar zou voorbereiden op de operatie.

Vervolgens waren er afspraken gepland in de nabijheid zodat we haar in de namiddag terug konden ophalen en kilometers konden uitsparen. Echter rond de middag kregen we een noodbericht van het thuisfront dat Turner lag te rillen en zich weg stak. De schrik sloeg ons om het hart want dit leek natuurlijk op ernstige verwikkelingen. De dierenarts was niet dadelijk bereikbaar en van de assistente van de specialist die hem gisteren opereerde kregen we koudweg het antwoord dat hij geen tijd had vandaag want dat de planning van de dag volzet was. Het zou wel ok zijn als we in de loop van de dag bij onze dierenarts hem lieten controleren...

Genoeg voor ons om terug naar huis te vliegen, onderweg een noodplan uitwerkend voor mochten we tegen de tijd van onze thuiskomst onze eigen dierenarts niet kunnen bereiken. Gelukkig konden we er wel terecht en na controle bleek dat het puur van de pijn was dat hij zich zo gedroeg. Gans zijn buik is één grote, pijnlijke bloeduitstorting.  Helaas had de chirurg niet gesproken over het toediening van een heftige pijnstiller en waren we dus erg verbaasd dat we hiervan niet op de hoogte waren gebracht. Er zou een verslag doorgezonden worden met nabehandeling aan onze dierenarts; een beperkt verslag was gemaild maar toegediende medicatie werd niet gemeld.

Gevolg was dat de dierenarts hem dadelijk morfine heeft toegediend waarna hij zich een kartier later veel beter voelde. Met z'n allen waren we enorm opgelucht om te zien dat hij bekwam en terug "Turner" werd. Dit hadden we anders willen zien alleszins en hadden we geweten van de heftigheid van de pijnen die zouden volgen, hadden we voorzorgen kunnen nemen. Helaas stond dat niet op de gedetailleerde factuur tussen de afzonderlijk vermelde pampers en Latex handschoenen.

Nadat we wat bekomen waren van de angst dat deze lieverd weer zo'n hel door moest maken, volgde de rit naar de praktijk van Bart Verdonck waar we vanochtend Kutchi afgezet hadden. We hadden geen telefoon gekregen dus dat moest goed nieuws betekenen want als er iets mis zou gaan of indien er iets moet besproken worden, dan worden we steevast gebeld.

En gelukkig maar... Kutchi was springlevend en haar eigen vinnige en uitbundige ik. Haar neusje bloedde wat toen ze ons al te heftig begroette maar verder leek ze niet veel last te hebben van de toch wel zware ingreep. Haar neusvleugeltjes zijn ingekort zodat ze meer lucht kan inhalen én een deel van het zachte gehemelte werd verwijderd. De chirurg nam zijn tijd om de ingreep aan de hand van de RX en tekeningen uit te leggen. Hoe kan die Kutchi zo springlevend zijn na zo'n ingreep!? Het is niet te geloven.

We waren er bang voor maar nu zijn we erg blij dat we haar op zo'n jonge leeftijd deze ingreep hebben laten ondergaan want nu kan ze zo'n operatie veel makkelijker aan en zal ze niet de kans hebben dat ze stikt bij een inspanning.

Voila, rond 20 uur kwamen we terug aan en delen we snel even het relaas van de dag. Foto's delen we morgen want nu moeten we dringend verder met de avondverzorgingen. Het leek een dag die rond twee bewonertjes draaide maar natuurlijk hebben de vele anderen ons ook nodig.

Een aantal ideeën rond acties groeien momenteel nog aan en zullen morgen verder vorm krijgen waarna we ze via de site bekend zullen maken. Alvast bedankt aan iedereen die zijn medeleven uitte aan deze lieverds!