Belangrijk om weten

26/01/2016: Nieuw konijnenverblijf

De nieuwe konijnenchalet arriveerde net tijdens de koudste dagen die we zopas achter de rug hebben. We moesten de aanvang van het opbouwen dus even uitstellen maar uiteindelijk werd er zondag mee gestart.

Het eerste grote werk was het fundament leggen want in geen geval mogen de konijnen de mogelijkheid krijgen om het ondergraven. De ganse chalet zou binnen de kortste keren wegzakken. Het was een heel werkje waar bijna een dag werk inkroop maar nu zijn we zeker dat het zal stand houden.

Zowel maandag als dinsdag werd hard doorgewerkt want nu het droog was, moesten we ervan profiteren. Vanavond, net voor het donker werd, lag het dak en de singels erop zodat de ruwbouw nog voor de regen zijn intrede deed, gereed was.

Morgen starten we dan de afwerking van de binnenwanden met PVC zodat alles goed reinigbaar is. Ondertussen hebben we de plannen uitgetekend voor de indeling van de verblijven die we in de chalet gaan onderbrengen maar daaraan is nog heel wat werk.

We zijn genoodzaakt om deze hokken in Inox te laten vervaardigen zodat ze duurzaam zijn. Konijnenurine is immers erg agressief voor hout, ijzer en zelfs aluminium.  Zodra we de exacte maten hebben -wat dan weer pas geweten is als de binnenzijde van de chalet bekleed is- kunnen we prijs laten maken.

Helaas hebben we reeds heel wat aanvragen voor opvang waaronder ondermeer een moederkonijn met kleintjes die we niet kunnen huisvesten in de huidige verblijven. We hebben dus geen tijd te verliezen in het voordeel van deze dieren.

De nieuwe konijnenchalet zal onderaan toegankelijk zijn via een luikje aan de achterzijde voor de knagers die in de grote ren rondlopen terwijl op hoogte 6 ruime verblijven worden geïnstalleerd die vergroot- of verkleinbaar zijn naar behoefte. Twee van deze verblijven zullen eveneens ingericht zijn voor Cavia's en andere kleinere knaagdieren. Deze uitbreiding is noodzakelijk ten gevolge van de vele vragen naar opvang. Helaas worden knaagdieren immers nog al teveel onbedacht aangekocht gezien deze nog steeds in dierenwinkels en heel wat tuincentra zonder meer te koop zijn.

Wie de inrichting van deze chalet wil sponsoren, is zeer welkom om een gift te storten op rek.nr. BE78 6528 1125 0286 met vermelding "gift konijnenverblijf".

26/12/2015: Wedstrijd Krabpalen gewonnen voor onze bewonertjes!

Hoera!!! Weer een reden temeer voor een geslaagd eindejaar: Het dierenthuisje behoort tot de vijftien winnaars die de krabpalenwedstrijd won die georganiseerd en geschonken werd door Dierenvilla.

Eerstdaags zullen de geschonken krabpalen opgehaald worden en het zal niet lang duren o ze zullen ingehuldigd worden door de bewonertjes. Foto's volgen!

Aan iedereen die mee hielp aan de overwinning van Het dierenthuisje vele dikke knuffels van de residerende spinners; hun jaar eindigt en begint met veel speelplezier. En natuurlijk een extra dankwoord aan de persoon die Het dierenthuisje inschreef voor deelname aan deze prachtige wedstrijd.

21/12/2015: Zoveel sukkelaars die ook hopen op een mooie Kerst

De laatste dagen krijgen we heel wat vraag naar jonge poezen om te adopteren. Dat is mooi want heel wat jonge lieverds krijgen nu een gegunde eigen thuis. Toch maken we graag even de bedenking dat er zovele schatten van poezen zitten te wachten op dat geluk. Maar al te vaak zijn dat dan net de dieren die veel beter in het vragende gezin passen dan een jong dier maar enkel en alleen uit angst om het dier te snel te moeten "afgeven" wordt naar die oudere lieverds niet eens gekeken.

Dit zijn echter wel de echte knuffelaars die graag uren op schoot liggen of die immens dankbaar zijn voor wat jij als redder voor hen gedaan hebt.  Het hoeft zelfs niet eens om oudjes te gaan: neem nu gewoon nog maar Pommeke. Een enorme schat die zich gewillig op buik en zowat overal laat aaien onder luid gespin. Hij maakt bij de meeste mensen geen kans omdat hij een auto immuunziekte heeft die heel eenvoudig onder controle blijft dankzij een simpele homeopatische immuniteitsversterker.

Gek toch? wetende dat heel wat jonge dieren na enkele jaren dezelfde aandoening krijgen ten gevolge van de polutie waar elk levend wezen aan blootgesteld wordt. Het enige verschil: van hen is het niet geweten bij adoptie.

Dit is geen smeekbede om een oudje te adopteren want uit medelijden alleen mag je geen dier in huis halen. Medevoelen of empathie daarentegen siert en geeft je vanzelf een goed gevoel; voor zij die deze mooie gave bezitten, is smeken overbodig.

Wij hopen alleszins dat heel wat echte sukkeltjes dit eindejaar nog kunnen genieten van een eigen liefdevolle thuis! 

28/10/2015: Het dierenthuisje viert elfde verjaardag

Vandaag vieren we de elfde verjaardag van Het dierenthuisje.

Niemand had ooit gedacht dat de kleine huiselijke opvang voor kansarme dieren die op 28/10/2004 officiëel van start ging zo zou uitgroeien. Als oprichters hadden we er alleszins niet op gehoopt. We wilden wat dieren helpen die in een gewoon asiel geen kans maakten omwille van hun respectabele leeftijd of medische/ psychische verwikkelingen.

Onze verbazing over de hoeveelheid vragen die we kregen voor opvang werd met de jaren groter. Het zette ons aan te trachten om zoveel mogelijk dieren te helpen maar dat werd een groot probleem. De empathie waarmee we mens en dier benaderden, werd maar al te graag benut en maakte ons slachtoffer van de egocentrische maatschappij die in België hoogtij viert. Dierenverwaarlozing, - mishandeling, laf dumpen of onder druk gezet worden door zogenaamde dierenvrienden... we kregen het allemaal over ons heen. Onterechte laster op zogenaamde "sociale" media of via mail omdat we één of andere wens niet beantwoordden...  Het zet een mens aan het denken over heel wat waarden in het leven.

Als stichters van Het dierenthuisje hebben we al die tijd slechts één drijfveer gehad die we nog steeds koesteren en dat is het welzijn van de dieren. Telkens weer worden we bevestigd in onze keuze waarom we een vereniging als deze gestart zijn om dieren te helpen. Zij geven de oprechte liefde en zijn eerlijk dankbaar zonder er zelfs ooit over te denken om een mes in de rug te steken.

Helaas zijn zij wel steeds de dupe van die egocentrische mens die zichzelf zo graag profileert ten koste van alles en iedereen. Die elf jaar leven als vrijwilliger van Het dierenthuisje heeft ons al veel hartzeer gekost, veel mensenkennis verworven en veel wijsheid bijgebracht.

Onze bijzondere opvang die we koesteren voor al die thuisloze sukkelaars is sinds de verhuis naar Geel qua grootte, aantal kostgangers en uiteraard ook het werk meer dan verdubbeld. Zoals dat meestal het geval is, groeien de overige noodzakelijke aspecten niet even snel mee waardoor we nu reeds twee jaar het onmogelijke waarmaken. Tijd dus om Het dierenthuisje ook op die punten te stimuleren.  De opvang van de dieren kan immers alleen gewaarborgd blijven als ook de andere factoren zoals mankracht en financiële middelen meegroeien.

Het spreekt voor zich dat onze familie van peters en meters, donateurs en leden mee de capaciteiten van Het dierenthuisje bepalen en dus mee bepalen hoeveel dieren er hun geluk kunnen (terug) vinden. Eigenlijk zou het braakliggend stuk grond dringend in gebruik moeten kunnen genomen worden. Het zou een tachtigtal dieren kunnen herbergen die nu nergens terecht kunnen. Wat daarvoor nodig is? Hulp!

Wil jij Het dierenthuisje helpen om haar taak als uitzonderlijke opvang stand te houden en nog meer sukkelaars te huisvesten aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Te weten:

*De acties voor Music for Life starten weldra: je kan zelf een actie bedenken en op die manier de dieren steunen.

*We starten eerstdaags een nieuwe snoepactie. Naar jaarlijkse gewoonte gaan we rond deze tijd van het jaar gezamelijk snoepen ten voordele van de beschermelingen. Hou de website in het oog!

*Als je nog een gift wil doen met fiscaal voordeel op je volgende belastingsaangifte is dit het ideale moment. Denk eraan dat de storting op rekening van Het dierenthuisje moet toekomen voor 31/12/2015.

*Heb je ideeën om Het dierenthuisje te steunen of wil je zelf de handen uit de mouwen steken bij de dagelijkse verzorging of de administratieve rompslomp laat het ons zeker weten. Maak ons jouw capaciteiten kenbaar en wie weet ben jij wel de geschikte persoon om één of ander hyaat aan te vullen.

Het dierenthuisje is een grote waarde geworden als exceptionele dierenopvang die we kost wat kost overeind moeten houden in het voordeel van de vele dieren die het slachtoffer zijn van de hebzuchtige wereld waarin helaas maar weinig plaats is voor empathie.


21/10/2015: Afscheid van Kenzo

Na 4,5 jaar genieten hebben we de zeer gekende en geliefde Kenzo moeten afgeven.

Nog tot op de dag voor zijn afscheid heeft hij genoten van aandacht en lekkers maar plots keerde het tij en was het de hoogste tijd voor hem om te rusten.In februari 2011 kwam Kenzoke als blind en onderkomen diabetespatiëntje bij Het dierenthuisje toe. We schonken hem nieuwe lenzen -dankzij een grote wafelactie die hij deelde met Whoopy die toen ook zopas was toegekomen en eveneens een zware operatie moest ondergaan- waardoor hij van dag op dag terug kon zien. Het was schitterend om hem zo te zien open bloeien.

Alles verliep goed want zelfs zijn suikerspiegel kregen we terug op gezond niveau. In april 2014 leed hij plots aan acuut nierfalen. Even hing zijn leventje aan een zijden draadje maar Kenzo had nog geen zin om op te geven. Na intense medische zorgen kroop hij uit die diepe put en liet zich maar al te graag verwennen met allerlei lekkers en vooral veel aandacht. De dierenarts die hem toen behandelde vertelde ons dat we hem maar goed in de watten moesten leggen want het was een kwestie van weken...

Die weken zijn wat uitgelopen tot meer dan een jaar! Helaas was er nu geen doorkomen meer aan. In tussentijd was de trotse Yorck terug blind geworden maar dit keer van ouderdom. Gelukkig was hij al goed thuis in zijn recente omgeving en kon hij op zijn gevoel betrouwen totdat hij enkele maanden terug wat begon te dementeren. Kenzo vroeg veel aandacht en zorgen wat we hem met volle overgave en veel liefde hebben gegeven.Met Kenzo konden we lezen en schrijven; op die vier jaar hadden we een band kunnen smeden alsof we hem van pup bij ons hadden. Hij had zijn verleden gauw gewist eens hij bij Het dierenthuisje kwam inwonen en daar waren we maar al te blij om.

Zoals Kenzo was er maar één en zo zal iedereen die hem gekend heeft hem ook blijven gedenken.Diep bedroefd, maar heel dankbaar voor de mooie tijd die we samen met hem mochten beleven, hebben we hem van verder lijden behoed.

Het ga je goed, lieve Kenzo. Rommeke zal je net als wij missen...

ps: dit afscheid zal weldra toegevoegd worden aan zijn plaatsje bij de vaste bewoners hier op de website maar helaas lukte dit momenteel niet door technische problemen met die pagina. Voorlopig staat Kenzo dus nog bij de vaste inwoners tot dit probleem verholpen is. Dan zal hij een plaatsje krijgen tussen alle andere sterretjes bij "afscheid".