Bijzondere verhalen

01/11/2017: Halloween bij Het dierenthuisje

Met zoveel zwarte poezen in huis kon Halloween niet onopgemerkt voorbij gaan bij Het dierenthuisje! Hier enkele sfeerbeelden van hoe wij Halloween vierden met onze viervoeters.

Persoonlijk vinden wij Halloween sfeervol. In de landen waar het erg "in" is, geeft het een feestelijk tintje bij de start van een duistere periode nu de winter voor de deur staat en de dagen uiterst kort zijn. Het geeft mensen de "toestemming" om eens gek te doen door zich uit te dossen in allerlei spooky of gewoonweg gekke kostuums. Vind je dit raar? Dan heb jij Halloween mogelijk nog nooit echt beleefd? Of zijn we daar als Belgen te nuchter voor? Ik mag hopen van niet!

Het idee groeit jaarlijks aan om één van de volgende jaren eens een Halloween-event te houden bij Het dierenthuisje. Laat ons via de Facebookpagina eens weten wat jij hiervan denkt? Je hoeft ons niet voor gek te verklaren als je het niet ziet zitten. Bespaar ons aub ook al het gedoe dat Halloween enkel maar goed is om de verkoop van de spullen te promoten. We weten dat dit de nuchtere Belg sowieso op de maag ligt, maar wij zien er de prettige en luchtige zijde graag van. Eens een avondje lachen, griezelen en op een gezonde manier gek doen... wat denk je? Zou jij komen?

21/06/2017: Waterpret voor varkens

Dit zouden alle varkens moeten kunnen: https://www.youtube.com/watch?v=EzV-WXOQ-9s31/05/2017: Kale poes met kitten eindelijk toegekomen: totaal van 12 volwassen dieren en 4 kittens

Update 30/05/2017:

Vandaag kwam dan eindelijk de laatste poes van dit adres toe met haar kitten. Het gaat om de volledig kale poes die we vanaf het begin zo snel mogelijk in opvang wilden omdat ze dringend hulp nodig had. Ze kon zogezegd niet gepakt worden maar ondertussen was ons duidelijk dat de dame haar bewust heeft gehouden tot de laatste dag van de maand, de dag net voor ze de sleutel moet afgeven. We bezorgden weken geleden een transportmand én vangbak om te helpen en verwittigden haar dat hoe langer ze wachtte hoe meer kans er was dat het kitten het zou begeven onder de vlooien, luizen en wormen. Maar onze woorden werden in de wind geslagen.

Gevolg is nu een erg angstige mama met een kitten dat hopelijk niet door haar verstoten wordt want nu zal mama Nina zich niet meer over het extra kleintje willen ontfermen indien nodig. Mamapoes én kitten werden onmiddellijk behandeld tegen de parasieten.

=======================================

Update 9/5/2017: Gisterenavond kwamen van hetzelfde adres nog drie poezen toe en vanmorgen twee. Ze werden vanmorgen alle vijf naar de dierenarts gebracht voor sterilisatie/castratie en de nodige zorgen.  De dieren zaten allemaal net zoals de eerste zes onder de vlooien, luizen en oormijt. De dierenarts kon er niet bij: één had een zodanig grote stop in de oren dat ze dacht aan een vreemd voorwerp maar het bleek een verharde klonter te zijn ten gevolge van de mijten. De drie kattinnen die vanmorgen gesteriliseerd werden waren alle drie drachtig. Gelukkig nog in prille dracht en zo konden we hier voorkomen dat er tien extra sukkels geboren zouden worden die weeral de groep sukkels zouden vergroten.

Twee poezen moesten deels geschoren worden door de klitten in hun vacht. Enkele dieren wachten ook achteraf nog een tandverzorging omdat ze heel wat rotte tanden en veel tandsteen hebben en één kattinnetje heeft een ernstige netvliesbeschadiging vermoedelijk door een zware infectie in het verleden die niet verzorgd werd.

Momenteel bekomen ze nog van alle veranderingen. Eén poesje van de eerste groep die vorige week toekwam, Cisse, is nog steeds erg ziek en kan dus nog niet gecastreerd worden. Het oudje,Poes, voelt zich veel beter en ging vanmiddag op ontdekking in de tuin waar ze zich in het zonnetje legde. Van haar zullen we eerstdaags een echo laten nemen om te weten of ze al dan niet drachtig is. We duimen dat dit niet het geval zal zijn want kittens baren zou ze in haar toestand niet overleven maar haar laten steriliseren is ook niet aan de orde. 

Nona, het zwarte kattinnetje dat vorige week gesteriliseerd werd, stelt het prima en wacht op een thuis. Ze moet natuurlijk nog aankomen en haar vacht moet terug groeien maar dat komt vanzelf goed nu ze de nodige zorgen gekregen heeft. Nina ontfermt zich over haar drie baby's die ondertussen de oogjes open hebben. Josefien wordt eerstdaags gesteriliseerd want zij was nog te ziek maar is ondertussen opgeknapt en ook Joppe, de grote kater begint stilaan tot rust te komen.

Het ergste moet nu nog komen: het kale poesje dat enkel nog haar op het hoofdje heeft, lijkt een kattin te zijn en is bevallen van één kitten dat nu een week oud blijkt te zijn. Ze had het blijkbaar verstopt en kwam er nu mee boven. Volgens de dame zou ze dit jaar na jaar gedaan hebben en heeft ze de kittens nooit terug gevonden. Deze poes is echter niet sociaal en het wordt dus even bekijken hoe we dat gaan aanpakken. We hopen haar morgen toe te krijgen en dan zullen we eerst trachten om het kitten -als het gezond is- bij Nina te leggen in de hoop dat zij het wil aanvaarden. Zo zal het een sociaal kitten worden en heeft het toch nog een kans op een goede thuis.

In totaal spreken we dus over 2 volwassen poezen meer dan eerst gezegd plus 4 kittens.

We kunnen er niet genoeg op drukken : elke euro is van onschatbare waarde voor deze dieren! Hun zorgen kosten wederom handenvol geld. Natuurlijk loont het want de sukkels krijgen eindelijk een gezond en zorgeloos leventje maar we moeten het allemaal kunnen blijven bolwerken. Help ons aub hen te verzorgen en steun! Giften vanaf 40€ zijn fiscaal aftrekbaar.  Eén rekeningnr.: BE78 6528 1125 0286

Deel aub dit bericht zodat ze meer kansen maken op steun én adoptie!

==========================================

Update 02/05/2017: de zes volwassen dieren die toekwamen op zaterdag kregen de voornaamste medische zorgen reeds. Vier van hen hebben bovenop luizen, vlooien, oormijten ook zware luchtweginfecties. Aan dat alles wordt gewerkt zodat ze zo snel mogelijk vrij zijn van al die narigheid. De drie kittens die nu 4 dagen oud zijn, stellen het heel goed dankzij de liefdevolle zorgen van hun mama.

We verwachten nu nog vier angstigere poezen van dit adres waarvoor we het nodige transportmateriaal ter plaatse bezorgden. Hopelijk kunnen we die dieren ook snel de nodige zorgen geven.

Kijk zelf hoe de toegekomen sukkeltjes ondertussen genieten! 

==========================================

zaterdag 28/04/2017:

We kregen een emotionele oproep van een dame die moest verhuizen en daarom een oplossing moest zoeken voor haar 10 poezen. De dieren waren tien plussers, zo werd ons verteld. Geen van de dieren was gesteriliseerd of gecastreerd maar ze waren, aldus de dame toch te oud om dat nu nog te doen. Ze had er geen kittens meer van gehad... Meerdere telefoons naar andere asielen zaten erop maar zonder oplossing. Uit medeleven stelde ik voor om zo snel mogelijk ter plaatse te komen om de situatie te bekijken zodat we het beter konden inschatten en haar konden zeggen wat voor ons mogelijk leek. Tien dieren ineens opvangen was absoluut geen optie, zo vertelde ik haar nog en daar had ze begrip voor. Er was nog tijd tot eind mei.

Toch zei iets in me dat ik zodra ik de baan op kon toch beter alvast eens langs ging en dat gebeurde op zaterdag 29/4 in de ochtend. Ik was niet voorbereid op wat ik aantrof. We komen wel meer op plaatsen die alle verbeelding tarten maar dan weet je meestal dat je naar zo'n plek gaat. Nu had ik het dus absoluut niet verwacht. Bij het binnen gaan van het huis werd mijn adem afgesneden: een enorme stank van ontlasting vulde de ruimte. Na een eerste blik zag ik een klein zwart poesje waar de huid zichtbaar was: vlooien! Toen wees de vrouw naar een doos op het aanrecht en zei ze "kijk, zo gaat dat". Ik zag een al even klein poesje en vroeg me af wat ze bedoelde: wat? is ze ziek? waarop ik het antwoord kreeg "nee, kijk maar eens onder haar". Ongeloofwaardig vroeg ik "toch geen kittens". Jaja, 3 was het antwoord. Maar ze is amper 6 maand oud, opperde ik. "Nee hoor", ze is drie jaar!"

De toon was gezet. Vervolgens vertelde ze over een oudje van 14 dat in de zetel lag maar waarvan ze dacht dat het die ochtend dood lag want ze had een paar dagen ervoor iets gekregen... sindsdien liep ze met een schuin hoofdje en waggelde ze. Ik stapte naar de sukkel toe, die diep lag te slapen. Toen ik haar hoofdje ophief, zag ik een volledig verstopt neusje vol etter. Dit dier heeft een middenoorontsteking! Ze is door en door verkouden en dat is verder gezet. Toen ik zei dat ze dringend hulp nodig had, beaamde ze dat. Mijn God! Ik die dacht eens polshoogte te gaan nemen om te kijken wat we op termijn konden oplossen. Niet dus! Vast besloten vertelde ik de dame dat ik diezelfde dag nog zou terug komen om alvast diegene die nu binnen zaten op te halen want dit kon echt niet wachten. Ze was het met me eens en dankte me.

Een uurtje later reden we met de transportmanden ter plaatse. Toen zagen we nog een andere die volledig kaal is met uitzondering van het hoofd. Die was echter banger en konden we niet direct strikken. zes volwassen dieren en de drie kittens van één dag oud namen we alvast mee.

Eens thuis gekomen installeerden we 4 volwassen dieren in een aparte unit waar we ze eerst voor het nodige behandelden. Mama met haar kroost werd ondergebracht in een aparte kamer waar ze onmiddellijk haar ukkies begon te zogen en erop los trappelde van genot. Het doorweekte doosje waar ze in lag, hadden we ginds gelaten. Het ergste van al was het oudje: terwijl we haar neus, oogjes en mondje proper maakten, spinde en trappelde ze van genot. Ze leek zo opgelucht dat er terug een gaatje in haar neusje kwam zodat ze kon ademen. Een kambeurt gaf aan dat ze zowel onder de vlooien als luizen zat. Wat genoot ze van het kammen en verwijderen van de klitten in haar vacht. We gaven haar ook dadelijk malse voeding en daar vloog ze op als was ze uitgehongerd. Zij kreeg onmiddellijk de nodige medische zorgen in de hoop dat ze snel terug wat stabieler op haar pootjes zou kunnen staan. Haar leven hing aan een draadje.

bekijk hoe blij Poes is met dat lekkers

bekijk hoe mamapoes Nina geniet

Ondertussen brachten we transportmanden ter plaatse zodat de dame zelf de vier achtergebleven dieren kan proberen te pakken want die zijn wat schuwer.

Het verhaal: het is allemaal begonnen met enkele dieren men afzette in de velden rondom. De dame gaf hen eten maar kon sterilisatie niet bekostigen. Ze nam contact met de gemeente in verband met de zwerfkattencampagne maar kreeg daarop geen gevolg. Ze ging de kittens dus maar uitdelen ... Je mag er niet aan denken waar die sukkels allemaal zijn terecht gekomen en hoeveel dieren er overleden zijn door gebrek aan medische zorgen. Hoewel ik merkte dat de dame geregeld over zaken loog en haar verhaal wel eens keerde, kan ik het niet kwalijk nemen want ze doet het in het voordeel van haar dieren. Ze is best begaan met hen en heeft zich niet bewust geweest van hun noden evenmin van het feit dat ze in een stinkende stal leeft. Het financiële aspect zal hier zeker mee te maken hebben. De verhuis is het geluk geweest voor deze dieren die nu allemaal een vlo-vrije toekomst krijgen en tevens een bescherming van hun "verzorger" die dankzij de verhuis niet meer onder de druk staat om zorg te dragen voor dieren die anderen onbedacht bij haar dumpten waarvoor ze eigenlijk helemaal niet kon zorgen.

Eén zaak staat vast: na de opvang van elf onderkomen poezen enkele maanden geleden waarvan de medische kosten meer dan 3000€ bedroegen, hebben we nu echt hulp nodig voor deze onverwachte groep. De geraamde kosten van sterilisatie/castratie, ontwormingen, ontvlooingen, behandeling oormijt, chippen en de eerste medische kosten voor het oudje genaamd "Poes" bedragen alvast 1400€. Daarom doen we deze bijzondere oproep om financiële steun.  Ook ideeën om geld te vergaren voor al deze onverwachte medische kosten zijn héél welkom. Steun aub; al is het één euro. Alles helpt!!19/04/2017: Feest voor de varkens!

De varkens kregen een donatie van enkele kratten druiven die niet meer konden dienen voor menselijke consumptie. Dat is smullen! ze zijn er echt gek op.

Ozy gaf ons zelfs niet de tijd om een bak voor hen uit te kappen.

Dank aan de weldoener!

Heb jij geregeld tuinafval (groenten/fruit) laat het aub weten. Je kan er onze varkens, kippen, konijnen groot plezier mee doen. Ook al woon je op verdere afstand, mogelijk kan een vrijwilliger uit jouw omgeving het meebrengen.

04/01/2017: Geitje Olaf kreeg er een broertje bij

Het bokje dat we op Oudjaar toekregen nadat zijn mama overleden was, kreeg ondertussen de naam "Olaf". Maar niet alleen dat! Hij kreeg ook een vriendje, nl. Igor. Dit bokje werd veel te vroeg geboren waardoor zijn mama geen melk kon geven. De kweker had het kleintje gedurende 6 weken fles gegeven maar nu iedereen terug zijn werk moest hervatten, konden zij het niet meer naar behoren verzorgen.

Igor mag dan wel een maand ouder zijn, hij is maar even groot als Olaf. Het is een opluchting te zien hoe die twee van mekaars gezelschap genieten. Samen vertoeven ze in de voederstal van de stallingen die momenteel verwarmd wordt. Om de drie dagen halen we verse geitenmelk bij de boerderij om ze te voeden. Zopas zijn we te weten gekomen dat we die melk mogen invriezen wat het tijdverlies om het te gaan halen gelukkig zal verminderen.

Momenteel zijn de eerste zorgen hen beide gezond en wel groot krijgen en dan zullen we moeten bekijken of we hen als vaste bewoners bij Het Dierenthuisje benoemen of eerder op zoek zullen gaan naar een nieuwe thuis. Uit ervaring weten we dat dwerggeitjes en varkens niet de ideale combinatie zijn; denk maar aan Sissi en Flippo voor wie ons al langer volgt. Dat zijn zorgen voor later.

We hopen dat Olaf en Igor het geluk mogen treffen om de steun te krijgen van een meter en peter.

==============================================

Op Oudejaarsdag kregen we zonet de vraag om een moederloos geitje op te vangen. Haar mama is vannacht overleden en nu wordt ze verstoten door de andere geitjes. Voor verse geitenmelk is alvast gezorgd.

Mocht iemand ervaring hebben om een geitje van die leeftijd groot te brengen, zijn tips zeker welkom! Dit  hebben we immers nog nier eerder moeten doen. Eerst dachten we er beter aan te doen om het diertje elders onder te brengen bij iemand die wat meer tijd zou kunnen besteden aan het kleine dwergbokje maar nu hij goed geïnstalleerd is in de stalling lijkt het een beter idee om op zoek te gaan naar een soortgenootje van ongeveer dezelfde leeftijd die in dezelfde trieste situatie zit.

Met tips of andere hulp best even mailen aan info@hetdierenthuisje.be

Aan iedereen een hele fijne jaarwisseling gewenst! Denk eraan om tijdig je dieren binnenhuis te nemen in verband met het vuurwerk!!! Wij weten alvast hoe wij gaan vieren : met de papfles in de hand!

Happy New Year!