Verslagen

26/07/2015: Eerste openthuisweekend toch niet helemaal verregend

De schrik zat er al aardig in bij de voorbereidingen dat we aardig wat regen en wind zouden moeten trotseren en inderdaad: de eerste dag van de openthuis, nl. zaterdag 25 juli die we speciaal inrichten voor de peters en meters en donateurs van de bewonertjes, was een grauwe dag. Het leek wel herfst!

Toch was iedereen van de partij en verliepen de rondleidingen nog redelijk goed. We hadden weliswaar allemaal een verregend kapsel en natte voeten maar iedereen leek voldaan dankzij de mooie opkomst.

We waren dan ook echt opgelucht toen we vanmorgen de zon zagen verschijnen. Er was weliswaar veel werk om alles terug op te frissen na al die regen maar met z'n allen gingen we er tegenaan en toen de eerste bezoekers toekwamen omstreeks 10 uur was alles en iedereen paraat.

Al gauw was de tent gevuld met genieters die smulden van de heerlijke uitgebreide ontbijtschotels.  De pannenkoeken en lekkere frietjes deden menig bezoeker watertanden en wie niet voor het ontbijt kwam, kon daar dan toch niet aan weerstaan.

De bezoekers waren heel lovend over de accomodatie en de manier waarop Het dierenthuisje werkt. Het was dan ook heel hartverwarmend om de positieve commentaar te aanhoren van de mensen die de rondleiding volgden.   foto's volgen eerstdaags.

Was jij er vandaag niet bij? Aarzel dan niet en schrijf je nog snel in voor de veggie barbeque van zondag 2 augustus! Je zal vast en zeker aangenaam verrast worden!! meer info over de openthuisdagen

09/03/2015: Tiende kaasavond werd topper

Op zaterdag zeven maart ging de tiende kaasavond ten voordele van Het dierenthuisje door en dit keer in Schilde.  De zaal in Malle waar meestal de evenementen plaats vinden was niet meer beschikbaar en dat bracht ons ertoe om te kiezen voor het cultureel centrum van Schilde en dat was zeker een gelukkige beslissing.

Een ruime en luchtige zaal met een mooie aanpalende parkeerruimte liep rond 19 uur stilaan vol. Zoals ondertussen geweten was het ook dit keer een blij weerzien van heel wat dierenvrienden onder mekaar. Een knusse en vredige sfeer vulde de ruimte.

Van het rijkelijk gevulde buffet werd genoten: van soep tot nagerechten... niets bleef onaangeroerd.

Uiteraard gaven we ook nu weer een korte toelichting van onze ervaringen te Geel na hier iets meer dan één jaar  werkzaam te zijn. Tijd om ons boekje eens open te doen. Maar daarnaast maakten we van de gelegenheid gebruik om de mensen die zich ondertussen al tien jaar vrijwillig inzetten voor Het dierenthuisje en sindsdien haast op elk evenement ten volle meedraaien eens in de schijnwerper te plaatsen.

En natuurlijk mocht de tombola niet ontbreken die geheel uitverkocht was nog voor iedereen lootjes kon kopen.

Met voldoening mogen we dan ook spreken van een zeer geslaagd evenement.

Graag willen we iedereen danken voor de aanwezigheid en natuurlijk ook alle vrijwilligers voor hun hulp bij de voorbereidingen en op de avond zelf. Er is heel hard gewerkt! Een extra dankwoord aan de mensen uit de zaal die spontaan hulp aanboden tijdens de avond of bij het opruimen.

Daarnaast willen we ook graag iedereen danken die zondag, de dag na de kaasavond dus, ter hulp gesneld is ingevolg onze oproep vanwege de waterschade die we eerder die week opgelopen hadden. Zo goed als iedereen kwam van verderop en moest heel wat kilometers rijden maar dat hield hen gelukkig niet tegen. In totaal mochten we op zo'n 20 helpers rekenen en natuurlijk hebben we tijdens de middagpauze nog genoten van de restanten van een kaasbuffet!

Er is gisteren dan ook veel werk verzet maar helaas moesten we het vandaag weer zonder hulp doen. Wat zou het mooi zijn als de hulp op regelmatigere basis zou komen zodat het werk wat draaglijker werd.  Daarom via deze weg ook nog eens een oproep om mensen die bijvoorbeeld wekelijks een dagje willen helpen bij de dagelijkse verzorgingen of bij allerlei klusjes en karweitjes.

19/01/2015: Hartverwarmende Winteropenthuis

Op zondag 18 januari organiseerden we per uitzondering een opendeurdag in de winterperiode.  We hadden daarvoor twee goede redenen: enerzijds was het tien jaar geleden dat we een opendeur in de winter organiseerden en dat was toen de vzw pas opgericht was en we het nieuws via die weg voor het eerst bekend maakten. Anderzijds hadden heel wat mensen in de zomer niet de kans gehad om de rondleiding te volgen door de drukte op die dagen en waren er ook weer heel wat nieuwsgierigen die nu pas kennis maakten met onze opvang.

Een mooie gelegenheid -vonden we zo- om het eens te "riskeren".  Het weer dat er die week aan vooraf ging was verontrustend maar we probeerden het positief te houden door onszelf te vertellen dat het alleen maar kon beteren en dat al at nat er alvast niet meer kon uitvallen...

Jaja... het was lachen maar eerder groen! De achterste chalets "Whoopy, Snoeshut en Gyzmo's" waren enkel bereikbaar met hoog gesloten schoeisel. Gelukkig vinden de poezen nog wel een droog padje maar logge mensenvoeten zakken sowieso weg. Toch was er nog even hoop want zaterdag was een mooie droge dag met zelfs wat zon en het water trok zowaar weg.

Ijdele hoop helaas want toen we zondagochtend wakker werden, viel de regen weeral gul uit de hemel.  Maar niet getreurd! De tenten, die we gezien de onheilspellende weersvoorspellingen in aantal verdubbeld hadden ten opzichte van de eerste planning, zouden zowat iedereen droog moeten houden en de warme drankjes zouden als verwarming moeten fungeren als de vuurkorven uitregenden.  Voor alles is er een plan B, nietwaar?

Wat eerst gepland was als een kleinschalige opendeur bleek al gauw uit te groeien tot een groot evenement. De plannen werden dus naargelang de inschrijvingen aangepast en zo moesten we veel meer beroep doen op extra hulp én infrastructuur dan eerst voorzien. Dankzij het vooraf reserveren voor de rondleiding kon iedereen op het gekozen uur deelnemen en verliep alles vlotjes zonder al teveel stress voor de dieren. Dat was immers onze grootste bekommernis. Ook in de zomer trachten we dat natuurlijk te beperken maar in de winter is het helemaal zielig als de bange bewonertjes steeds worden verjaagd van hun knusse slaapplekje.

De sfeer was gezellig. De middag bracht zelfs kering in het weer: de hemel klaar de op en we kregen zowaar wat zon te zien. Mogelijk heb ik het uur van aanvang niet goed gearticuleerd naar onze sterretjes toe... Ze deden alleszins weer hard hun best daarboven!

Er werd genoten van de heerlijke Winterpunch en de stevige tomatensoep. Om nog maar te zwijgen van de Veggie-spekpatatjes, pannenkoeken, appelstrüdel,...  en natuurlijk mocht Jenever en Cava niet ontbreken! De tombola en rommelmarkt draaiden op volle toeren; die opbrengst zal alvast dienen voor de start van de vloer in de "Prutskes".

Op de rondleiding waren natuurlijk weinig spinners in levende lijve te bewonderen want enkel mensen lopen bij dat weer rond, nietwaar? Omdat we dat verwacht hadden, vertoonden we bij aanvang een korte film die het leven bij Het dierenthuisje kort weergaf alsook enkele beelden "voor" en "na" de grote werken die nog steeds voortduren.  De reacties van de bezoekers waren weer hartverwarmend.

Drie spinners wisten de harten te veroveren van bezoekers en mogen deze week naar hun nieuwe eigen thuis verhuizen.

Rond half zes was de rust weergekeerd en startten we met z'n allen moe maar voldaan de afbraak- en opruimwerken.

Dank aan alle bezoekers voor de getoonde interesse, de hartverwarmende gesprekken, de lieve attenties die meegebracht werden en uiteraard voor de steun! Ook een hartelijk dankwoord aan alle vrijwilligers die zich vrijwillig hebben ingezet om van deze dag zo'n succes te maken.

ps: in alle drukte zijn we vergeten om foto's te maken; wie van de bezoekers wil genomen foto's met ons delen aub?


14/12/2014: Kerst viel op 13 december

Wat nooit mag ontbreken aan het einde van het jaar is het Kerstevenement dat we speciaal voor onze bewonertjes organiseren. De genodigden zijn weliswaar dierenvrienden maar de opbrengst wordt gebruikt om de beschermelingen veilig doorheen de winter te sluizen.

Vorig jaar startten we de grote verhuis de dag na dit jaarlijkse evenement en stonden we voor een zorgbarend eindejaar met vele onzekerheden.

Dit jaar waren we wat dat betreft een pak geruster want we kunnen nu wel zeker zijn dat alle bewonertjes een knus plekje gevonden hebben en dat we geen angst meer hoeven te hebben van wegvliegende daken, insijpelende regen, overgestresseerde beestjes die geen rust vinden enz. En dat liet zich duidelijk gevoelen in de sfeer op onze "Kerstviering".

Jawel, op zaterdagavond 13 december vierden we Kerst onder dierenvrienden; één grote familie samen met slechts één doel, één reden: samen sterk staan in het voordeel van de diertjes. Een heerlijk vegetarisch buffet waarvan à volonté kon gesmuld worden zonder enig gewetensbezwaar. Ongeremde gesprekken over lief en leed dat we delen met onze zo geliefde viervoeters en vooral erin begrepen worden.

Kortom, een gevoel van geborgenheid, knusheid, vrede.  Hét gevoel van Kerst.

Met de hulp van de ijverige elfjes die al even onmisbaar zijn op deze tijd van het jaar maakten we er een schitterend feest van met vele pakjes voor alle dierenkindjes. Ze zagen ons dan ook erg graag in de nachtelijke uurtjes aankomen met een volbeladen wagen vol verwennerij en lekkernijen.

Als dank werden we in slaap gespind; het werd een korte maar deugddoende nacht!

Vele knuffels aan alle aanwezigen vanwege alle bewonertjes en hun Elfenclubje...  


04/08/2014: Ongeëvenaarde Openthuisdagen

Na twee weekenden van drukte is de rust weergekeerd bij Het dierenthuisje.  De laatste decorstukken werden vandaag afgebroken met de tenten als apotheose. Raar… net alsof er niets is gebeurd. Enkel wat bandensporen in het zand aan de kippenren en een grasloze vlakte vol gelige scheutjes is het bewijs van de bedrijvigheid die hier heeft plaats gevonden.

Wat echter niet zo snel zal uitgewist worden, zijn  de herinneringen die alle vrijwilligers houden aan deze super geslaagde openthuisdagen.  Doodmoe en strompelend als zombies verwerken we vandaag de kater van veel hard labeur maar meer dan voldaan weerklinken de belevenissen.  Een gevoel van geluk en samenhorigheid dat enkel vrijwilligers ervaren die zich zo mateloos ingezet hebben gedurende maar liefst 2 volle weekends;  Een kracht die zelfs zombies doet zweven!

We konden reeds terugblikken op mooie openthuisdagen in Brecht en een schitterende benefiet te Brasschaat maar deze eerste openbare onthulling naar eigen omgeving toe tartte alle verwachtingen. Het eerste weekend was reeds een groot succes zoals al eerder beschreven, maar dat het laatste weekend dat dubbel en dik zou overtreffen, hadden we niet durven verwachten.

De peter- en meterdag op zaterdag 2 augustus verliep net als een weekje eerder erg knus in kleinere groep. Weer mochten we dit met z’n allen beleven onder een stralende hemel en wat waren onze peters en meters blij om hun pete-diertjes te zien genieten!

Dreigementen over onweerberichten die nakend zouden zijn later die avond of nacht konden ons niet deren. Een dankbare knipoog naar een heldere hemel vol sterretjes bevestigde ons een veelbelovende zondag.

En zo liepen we op de vierde en laatste dag van de opendeur opnieuw onder een stralende zon onze benen voorbij teneinde alles tijdig voor te bereiden. Dit weekend hadden de bezoekers de mogelijkheid om zich tegoed te doen aan een veggie barbecue en dat liet vele mensen niet  onbewogen. Tot twee dagen ervoor kregen we nog een telefoontje met de vraag of het echt volledig vegetarisch was waarop we uiteraard trots bevestigend konden antwoorden. De reactie “dat is de eerste keer in al die jaren dat ik hier woon dat dit me mogelijk wordt gemaakt” stemde ons gelukkig.  De barbecue werd dan ook door de deelnemers afgeschilderd als verrassend lekker en de veggie BBQ-kok die nog maar pas onze vrijwilligersbende vervoegde, kreeg heel wat complimenten.

Bij de eerste aanwezigen mochten we ondermeer de burgemeester van Geel, Vera Celis verwelkomen vergezeld van de Schepen van dierenwelzijn Bart Julliams.  Gaia was voltallig aanwezig dankzij de komst van directrice An De Greef en voorzitter Michel Vandenbosch.  En ook grote dierenvrienden Pol Goossen en Nicky Langley vereerden Het dierenthuisje met hun bezoek.

Er werd druk gepraat onder dierenvrienden terwijl de rondleidingen overladen werden door geïnteresseerde bezoekers.  Maar liefst 324 dierenvrienden bewonderden de infrastructuur en werkwijze van ons stukje paradijs voor kansarme dieren.  Hoewel de rondleidingen voorzien waren tot 16 uur werden twee extra groepen ingelast waarvan helaas de laatste niet kon plaats vinden omwille van het onweer dat rond iets na vijven overtrok.  Maar niet gezeurd! Het was een schitterende dag met vele gelukkige dierenvrienden die vrolijk huiswaarts keerden.

We beseffen dat door de enorme opkomst niet iedereen de rondleiding heeft kunnen volgen. Om dit te mijden hadden we speciaal twee weekends ingelast maar blijkbaar was zelfs dat niet voldoende.  Uiteraard is het uitgesloten dat iedereen zomaar op eigen houtje binnen het terrein gaat rond lopen; het zou ten koste gaan van de rust van de bewonertjes en dat is nu eenmaal één van de belangrijkste waarden bij Het dierenthuisje. Bezoekers die te laat waren voor de rondleiding kunnen via mail hun gegevens bezorgen. Zij zullen gecontacteerd worden zodra we hiervoor een dag kunnen inlassen.

Het idee van het dubbele weekend was dus zeker niet overdreven.  Ik hoor je denken maar nee hoor: een derde zouden we niet overleven… Er zouden geen vrijwilligers overblijven?!

Via deze weg willen we alle bezoekers danken voor hun interesse en de vele lovende complimenten. Ook dank voor de vele geschenkjes waarmee de bewonertjes overladen werden.

Ben jij lid, donateur of meter/peter geworden? Zeer hartelijk dank én welkom bij de grote familie dierenvrienden van Het dierenthuisje!  Heb je interesse om een dier te helpen door adoptie? Maak dan zeker een afspraak om het rustig te bespreken.  Wil je helpen door de handen uit de mouwen te steken?  Dan ben jij welkom als vrijwilliger!

Welke vraag je ook hebt na je bezoek, laat het ons zeker weten.

Ben jij die vrijwilliger die mee geholpen heeft aan deze onvergetelijke eerste openthuis te Geel? Hele dikke knuffels van gans de bende!  Ook dankbare pootjes aan alle sponsors voor hun bijdrage:  Tenten: anonieme sponsor,  Tafels & stoelen: firma  Van Hoof –Brecht, firma Seyen voor ter beschikking stellen parking, Maxizoo Turnhout voor de welkompakketjes en de sponsors van tombolaprijzen.

Enkel dankzij de hulp en steun van dierenvrienden kan Het dierenthuisje overleven en zovele kansarme dieren helpen. Deze opendeur was dan ook van erg groot belang voor de vele mensen die het bestaan van dergelijke opvang niet kenden. Zij hebben nu met eigen ogen kunnen zien dat het zo ook kan!

We hopen dat jullie met z’n allen Het dierenthuisje blijven steunen en dat we mekaar gauw opnieuw mogen ontmoeten.