Verslagen

19/01/2015: Hartverwarmende Winteropenthuis

Op zondag 18 januari organiseerden we per uitzondering een opendeurdag in de winterperiode.  We hadden daarvoor twee goede redenen: enerzijds was het tien jaar geleden dat we een opendeur in de winter organiseerden en dat was toen de vzw pas opgericht was en we het nieuws via die weg voor het eerst bekend maakten. Anderzijds hadden heel wat mensen in de zomer niet de kans gehad om de rondleiding te volgen door de drukte op die dagen en waren er ook weer heel wat nieuwsgierigen die nu pas kennis maakten met onze opvang.

Een mooie gelegenheid -vonden we zo- om het eens te "riskeren".  Het weer dat er die week aan vooraf ging was verontrustend maar we probeerden het positief te houden door onszelf te vertellen dat het alleen maar kon beteren en dat al at nat er alvast niet meer kon uitvallen...

Jaja... het was lachen maar eerder groen! De achterste chalets "Whoopy, Snoeshut en Gyzmo's" waren enkel bereikbaar met hoog gesloten schoeisel. Gelukkig vinden de poezen nog wel een droog padje maar logge mensenvoeten zakken sowieso weg. Toch was er nog even hoop want zaterdag was een mooie droge dag met zelfs wat zon en het water trok zowaar weg.

Ijdele hoop helaas want toen we zondagochtend wakker werden, viel de regen weeral gul uit de hemel.  Maar niet getreurd! De tenten, die we gezien de onheilspellende weersvoorspellingen in aantal verdubbeld hadden ten opzichte van de eerste planning, zouden zowat iedereen droog moeten houden en de warme drankjes zouden als verwarming moeten fungeren als de vuurkorven uitregenden.  Voor alles is er een plan B, nietwaar?

Wat eerst gepland was als een kleinschalige opendeur bleek al gauw uit te groeien tot een groot evenement. De plannen werden dus naargelang de inschrijvingen aangepast en zo moesten we veel meer beroep doen op extra hulp én infrastructuur dan eerst voorzien. Dankzij het vooraf reserveren voor de rondleiding kon iedereen op het gekozen uur deelnemen en verliep alles vlotjes zonder al teveel stress voor de dieren. Dat was immers onze grootste bekommernis. Ook in de zomer trachten we dat natuurlijk te beperken maar in de winter is het helemaal zielig als de bange bewonertjes steeds worden verjaagd van hun knusse slaapplekje.

De sfeer was gezellig. De middag bracht zelfs kering in het weer: de hemel klaar de op en we kregen zowaar wat zon te zien. Mogelijk heb ik het uur van aanvang niet goed gearticuleerd naar onze sterretjes toe... Ze deden alleszins weer hard hun best daarboven!

Er werd genoten van de heerlijke Winterpunch en de stevige tomatensoep. Om nog maar te zwijgen van de Veggie-spekpatatjes, pannenkoeken, appelstrüdel,...  en natuurlijk mocht Jenever en Cava niet ontbreken! De tombola en rommelmarkt draaiden op volle toeren; die opbrengst zal alvast dienen voor de start van de vloer in de "Prutskes".

Op de rondleiding waren natuurlijk weinig spinners in levende lijve te bewonderen want enkel mensen lopen bij dat weer rond, nietwaar? Omdat we dat verwacht hadden, vertoonden we bij aanvang een korte film die het leven bij Het dierenthuisje kort weergaf alsook enkele beelden "voor" en "na" de grote werken die nog steeds voortduren.  De reacties van de bezoekers waren weer hartverwarmend.

Drie spinners wisten de harten te veroveren van bezoekers en mogen deze week naar hun nieuwe eigen thuis verhuizen.

Rond half zes was de rust weergekeerd en startten we met z'n allen moe maar voldaan de afbraak- en opruimwerken.

Dank aan alle bezoekers voor de getoonde interesse, de hartverwarmende gesprekken, de lieve attenties die meegebracht werden en uiteraard voor de steun! Ook een hartelijk dankwoord aan alle vrijwilligers die zich vrijwillig hebben ingezet om van deze dag zo'n succes te maken.

ps: in alle drukte zijn we vergeten om foto's te maken; wie van de bezoekers wil genomen foto's met ons delen aub?


14/12/2014: Kerst viel op 13 december

Wat nooit mag ontbreken aan het einde van het jaar is het Kerstevenement dat we speciaal voor onze bewonertjes organiseren. De genodigden zijn weliswaar dierenvrienden maar de opbrengst wordt gebruikt om de beschermelingen veilig doorheen de winter te sluizen.

Vorig jaar startten we de grote verhuis de dag na dit jaarlijkse evenement en stonden we voor een zorgbarend eindejaar met vele onzekerheden.

Dit jaar waren we wat dat betreft een pak geruster want we kunnen nu wel zeker zijn dat alle bewonertjes een knus plekje gevonden hebben en dat we geen angst meer hoeven te hebben van wegvliegende daken, insijpelende regen, overgestresseerde beestjes die geen rust vinden enz. En dat liet zich duidelijk gevoelen in de sfeer op onze "Kerstviering".

Jawel, op zaterdagavond 13 december vierden we Kerst onder dierenvrienden; één grote familie samen met slechts één doel, één reden: samen sterk staan in het voordeel van de diertjes. Een heerlijk vegetarisch buffet waarvan à volonté kon gesmuld worden zonder enig gewetensbezwaar. Ongeremde gesprekken over lief en leed dat we delen met onze zo geliefde viervoeters en vooral erin begrepen worden.

Kortom, een gevoel van geborgenheid, knusheid, vrede.  Hét gevoel van Kerst.

Met de hulp van de ijverige elfjes die al even onmisbaar zijn op deze tijd van het jaar maakten we er een schitterend feest van met vele pakjes voor alle dierenkindjes. Ze zagen ons dan ook erg graag in de nachtelijke uurtjes aankomen met een volbeladen wagen vol verwennerij en lekkernijen.

Als dank werden we in slaap gespind; het werd een korte maar deugddoende nacht!

Vele knuffels aan alle aanwezigen vanwege alle bewonertjes en hun Elfenclubje...  


04/08/2014: Ongeëvenaarde Openthuisdagen

Na twee weekenden van drukte is de rust weergekeerd bij Het dierenthuisje.  De laatste decorstukken werden vandaag afgebroken met de tenten als apotheose. Raar… net alsof er niets is gebeurd. Enkel wat bandensporen in het zand aan de kippenren en een grasloze vlakte vol gelige scheutjes is het bewijs van de bedrijvigheid die hier heeft plaats gevonden.

Wat echter niet zo snel zal uitgewist worden, zijn  de herinneringen die alle vrijwilligers houden aan deze super geslaagde openthuisdagen.  Doodmoe en strompelend als zombies verwerken we vandaag de kater van veel hard labeur maar meer dan voldaan weerklinken de belevenissen.  Een gevoel van geluk en samenhorigheid dat enkel vrijwilligers ervaren die zich zo mateloos ingezet hebben gedurende maar liefst 2 volle weekends;  Een kracht die zelfs zombies doet zweven!

We konden reeds terugblikken op mooie openthuisdagen in Brecht en een schitterende benefiet te Brasschaat maar deze eerste openbare onthulling naar eigen omgeving toe tartte alle verwachtingen. Het eerste weekend was reeds een groot succes zoals al eerder beschreven, maar dat het laatste weekend dat dubbel en dik zou overtreffen, hadden we niet durven verwachten.

De peter- en meterdag op zaterdag 2 augustus verliep net als een weekje eerder erg knus in kleinere groep. Weer mochten we dit met z’n allen beleven onder een stralende hemel en wat waren onze peters en meters blij om hun pete-diertjes te zien genieten!

Dreigementen over onweerberichten die nakend zouden zijn later die avond of nacht konden ons niet deren. Een dankbare knipoog naar een heldere hemel vol sterretjes bevestigde ons een veelbelovende zondag.

En zo liepen we op de vierde en laatste dag van de opendeur opnieuw onder een stralende zon onze benen voorbij teneinde alles tijdig voor te bereiden. Dit weekend hadden de bezoekers de mogelijkheid om zich tegoed te doen aan een veggie barbecue en dat liet vele mensen niet  onbewogen. Tot twee dagen ervoor kregen we nog een telefoontje met de vraag of het echt volledig vegetarisch was waarop we uiteraard trots bevestigend konden antwoorden. De reactie “dat is de eerste keer in al die jaren dat ik hier woon dat dit me mogelijk wordt gemaakt” stemde ons gelukkig.  De barbecue werd dan ook door de deelnemers afgeschilderd als verrassend lekker en de veggie BBQ-kok die nog maar pas onze vrijwilligersbende vervoegde, kreeg heel wat complimenten.

Bij de eerste aanwezigen mochten we ondermeer de burgemeester van Geel, Vera Celis verwelkomen vergezeld van de Schepen van dierenwelzijn Bart Julliams.  Gaia was voltallig aanwezig dankzij de komst van directrice An De Greef en voorzitter Michel Vandenbosch.  En ook grote dierenvrienden Pol Goossen en Nicky Langley vereerden Het dierenthuisje met hun bezoek.

Er werd druk gepraat onder dierenvrienden terwijl de rondleidingen overladen werden door geïnteresseerde bezoekers.  Maar liefst 324 dierenvrienden bewonderden de infrastructuur en werkwijze van ons stukje paradijs voor kansarme dieren.  Hoewel de rondleidingen voorzien waren tot 16 uur werden twee extra groepen ingelast waarvan helaas de laatste niet kon plaats vinden omwille van het onweer dat rond iets na vijven overtrok.  Maar niet gezeurd! Het was een schitterende dag met vele gelukkige dierenvrienden die vrolijk huiswaarts keerden.

We beseffen dat door de enorme opkomst niet iedereen de rondleiding heeft kunnen volgen. Om dit te mijden hadden we speciaal twee weekends ingelast maar blijkbaar was zelfs dat niet voldoende.  Uiteraard is het uitgesloten dat iedereen zomaar op eigen houtje binnen het terrein gaat rond lopen; het zou ten koste gaan van de rust van de bewonertjes en dat is nu eenmaal één van de belangrijkste waarden bij Het dierenthuisje. Bezoekers die te laat waren voor de rondleiding kunnen via mail hun gegevens bezorgen. Zij zullen gecontacteerd worden zodra we hiervoor een dag kunnen inlassen.

Het idee van het dubbele weekend was dus zeker niet overdreven.  Ik hoor je denken maar nee hoor: een derde zouden we niet overleven… Er zouden geen vrijwilligers overblijven?!

Via deze weg willen we alle bezoekers danken voor hun interesse en de vele lovende complimenten. Ook dank voor de vele geschenkjes waarmee de bewonertjes overladen werden.

Ben jij lid, donateur of meter/peter geworden? Zeer hartelijk dank én welkom bij de grote familie dierenvrienden van Het dierenthuisje!  Heb je interesse om een dier te helpen door adoptie? Maak dan zeker een afspraak om het rustig te bespreken.  Wil je helpen door de handen uit de mouwen te steken?  Dan ben jij welkom als vrijwilliger!

Welke vraag je ook hebt na je bezoek, laat het ons zeker weten.

Ben jij die vrijwilliger die mee geholpen heeft aan deze onvergetelijke eerste openthuis te Geel? Hele dikke knuffels van gans de bende!  Ook dankbare pootjes aan alle sponsors voor hun bijdrage:  Tenten: anonieme sponsor,  Tafels & stoelen: firma  Van Hoof –Brecht, firma Seyen voor ter beschikking stellen parking, Maxizoo Turnhout voor de welkompakketjes en de sponsors van tombolaprijzen.

Enkel dankzij de hulp en steun van dierenvrienden kan Het dierenthuisje overleven en zovele kansarme dieren helpen. Deze opendeur was dan ook van erg groot belang voor de vele mensen die het bestaan van dergelijke opvang niet kenden. Zij hebben nu met eigen ogen kunnen zien dat het zo ook kan!

We hopen dat jullie met z’n allen Het dierenthuisje blijven steunen en dat we mekaar gauw opnieuw mogen ontmoeten.

  


29/07/2014: Eerste openthuisweekend te Geel onder een stralende zon

Wat gebeurt er als er een jaar keihard wordt gewerkt met een harde kern vrijwilligers om de nieuwe locatie om te vormen tot een stukje paradijs waar kansarme dieren tot rust kunnen komen en genieten? Voeg daar het horecatalent bij van enkele die-hards  en een ferme scheut zonneschijn… En daar heb je een schitterend eerste opendeurweekend vol lof en supertevreden dierenvrienden!

Op zaterdag 26 juli mochten we de eerste peters en meters verwelkomen met een uitgebreid ontbijt; dit was hun eerste dag bij Het “nieuwe” dierenthuisje. Al vanaf de aankomst gonsden de superlatieven ons rond de oren en dan hadden de genodigden nog niet eens de dieren gezien in hun nieuwe omgeving…  Tijdens de rondleidingen vielen monden open.  Veel opmerkingen in de aard van “dit is nog veel mooier dan Brecht”  en “hoe kon het nog zoveel beter?”  waren erg hartverwarmend.

We hadden het idee opgevat om her en der foto’s op te hangen van hoe we gestart zijn zodat iedereen kon zien hoeveel werk er verricht werd in minder dan een jaar.  Door de reacties daarop konden we even al het werk dat nog op de “te doe-lijst” staat , relativeren; neenee: niet vergeten!

Die debuutdag konden we dan ook rond 16 uur met veel voldoening afsluiten, maar tijd om te na te genieten was er niet bij want alles moest in gereedheid gebracht worden voor de grote openthuisdag van morgen.

Voor de tweede dag op rij stonden op zondag 27 juli alle vrijwilligers paraat om 9 uur om de nodige voorbereidingen te treffen zodat we om 11 uur de eerste bezoekers konden verwelkomen met een heerlijk glaasje Cava gevolgd door een stevig luxe ontbijt.  Het beloofde een drukke dag te worden met heel wat inschrijvingen om te eten maar uiteraard zouden er ook vele mensen komen zonder voorinschrijving.  Gelukkig kregen we van de gemeente toestemming om van onze straat en zijstraat éénrichtingsverkeer te maken zodat er in de smalle straat kon geparkeerd worden én kregen we spontaan de mogelijkheid van onze overburen -firma Seyen- hun parking te gebruiken.  We hadden het aantal bezoekers immers zeker niet overschat.  Maar liefst 279 mensen volgden de rondleiding waarvan niemand ontgoocheld huiswaarts keerde. De foto’s laten we verder voor zich spreken.

Ben jij vorig weekend niet geweest? Dan heb je nog steeds de kans om het mee te maken!  Aanstaande zondag 3 augustus doen we het allemaal nog eens over vanaf 12 uur.  Deze dag kan je eventueel genieten van een heerlijke veggie barbecue met buffet à volonté . Verder zijn er broodjes met vegetarisch beleg, pannenkoeken, ijsjes, frisse drankjes, Cava-bar, Sangria, tombola, (kinder)grime en natuurlijk heel wat toffe handgeknutselde artikeltjes die verkocht worden ten voordele van de bewonertjes van Het dierenthuisje.

Parking is ruim voorzien op amper 50 meter lopen en natuurlijk organiseren we de niet te missen rondleidingen vanaf 12 uur tot 16 uur.


02/03/2014: Complimentvolle kaasavond

Op zaterdag 1 maart ging de jaarlijkse kaasavond ten voordele van Het dierenthuisje door te Westmalle. We mochten opnieuw rekenen op een aardige opkomst van dierenvrienden die onze opvang een warm hart toedragen.

Reeds vanaf de middag waren heel wat vrijwilligers op de been om de voorbereidingen te treffen zodat tegen 19 uur alles paraat stond om de eerste gasten te ontvangen. Zoals steeds was het een aangenaam weerzien met heel wat mensen waaronder adoptanten, meters en peters, donateurs, leden,... ; een hart onder de riem voor alle vrijwilligers om te zien hoezeer deze mensen mee ijveren naar dierenwelzijn en zodoende Het dierenthuisje in haar doel sterken.

Nog een opsteker waren de vele complimenten over het buffet. De vrijwilligers die de soep en de bananentaart maakten werden bewierookt. Het recept wordt op algemene vraag nog bekend gemaakt aldus de belofte van de kokin! Het was niet voor niets "complimentendag"!

De bewonertjes mochten ook weer rekenen op heel wat lekkers en zelfs enkele zachte mandjes alsook speeltjes... ze kunnen hun geluk niet op en laten via deze weg hun dankbaarheid blijken.

Kortom: deze negende kaasavond werd een gezellige avond met een vrolijke sfeer en dat dankzij alle aanwezigen...

Daarom een dankwoord aan iedereen die heeft deelgenomen voor de aanwezigheid en steun. Bijzondere dank ook aan alle vrijwilligers die tijd en energie staken in dit geslaagde evenement. Op de foto zie je er enkelen in actie... De sfeer zat er dik in!

Volgende afspraak is de quizavond op zaterdag 26 april!