Batterij-kippen en hanen

Met het afkopen en herplaatsen van batterijkippen zijn we gestopt gezien er momenteel geen batterijen meer zijn die werkelijk stoppen. De dieren worden gewoon vernieuwd door anderen. Bovendien werd het een grote business voor de kippenboeren die op deze manier nog extra verdienden aan hun slachtoffertjes waar we uiteraard niet aan willen meedoen.

Wel komen er geregeld kippen (al dan niet batterijkippen) toe die afgestaan zijn maar door het hoge aantal hanen zijn we niet in de mogelijkheid om kippen alleen ter adoptie te plaatsen. Ze worden steeds samen met een haan geplaatst. Het ideale is één haan met minstens 3 kippen te houden: hij zorgt immers voor de onderlinge rust. Natuurlijk moet je er wel zeker van zijn dat de buren verdragen dat de haan de nieuwe dag aankondigt. — update Mei 2020

=======================================

Oorspronkelijk hadden we een dertigtal kippen zitten die we nu en dan gingen kopen op de markt. Het waren telkens slachtkippen die hier eindelijk een leven kregen. Van de 10 die we kochten stierven er telkens ongeveer drie binnen de week. Gezond niet… zo’n slachtkip? Eet smakelijk? Op die manier zijn trouwens ook de ganzen en eenden hier beland.

Toen we via Gaia vernamen dat er in Vlaanderen eigenlijk niemand is die zich bezighoudt met de herplaatsing van batterijkippen vonden we dat daar dringend verandering in moest komen. Op dat moment leerden we iemand kennen die contact had met een legbatterij die moest ” geruimd ” worden. Het ging om 34.700 kippen. Teveel om te herplaatsen maar we redeneerden eerder : elke geplaatste kip is er één gered. Met een aantal mensen gingen we aan de slag. Uiteindelijk werden er een duizendtal goed geplaatst. Een opruiming van zo’n legbatterij betekent echter geen einde van het kippenleed. Het betekent dat de kippen die er op twee maanden oud zijn ingestopt, na een jaar geforceerd leggen, worden afgedankt en ” en masse ” naar het slachthuis worden gebracht om op 12 maanden oud te eindigen als soepkip. De batterijen worden dan gereinigd en opnieuw gevuld met 2 maand oude kippen die opnieuw hetzelfde lot staan te wachten.

De meeste van deze kippen zijn volledig kaal. Het viel ons op dat ze enorm gevoelig zijn voor licht. In de meeste batterijen wordt kunstmatig twee keer dag en nacht gecreëerd op 24U tijd om de eierproduktie op te drijven. Als ze bij ons toekomen, verblijven ze een week of twee (afhankelijk van het weer) in het binnenhok . Normaal brandt daar overdag geen licht. Dan slapen ze. Als je binnenkomt en het licht aansteekt, beginnen ze te eten, drinken,… Doe dit twee of drie keer achter elkaar en je zet die arme dieren als het ware aan en uit als een machine. Die eerste weken eten ze enorm veel. Alleen gebroken graan want van brood of groen zijn ze gewoon bang.

Na twee maanden recupereren zien de meeste kippen er terug goed uit. De kammen die er vooreerst kleurloos bijhingen, hebben terug een rode kleur en komen terug recht op de kop te staan. De poepjes zijn niet meer vuurrood van het forseren. En als ze op een natuurlijke manier een eitje gaan leggen (na ongeveer 3 tot 6 maanden) dan valt het er niet zomaar uit, wat wel het geval is als ze toekomen. En dan hebben die eitjes eindelijk smaak.