DazzleTerug naar het overzicht

Dazzle (gestorven op wo 28/04/'10) Niettegenstaande Dazzle er fel op vooruit gegaan was en haar gewicht al goed bijkomen was, moesten we haar toch op woensdag 28 april afgeven. De oorzaak kon niet achterhaald worden, maar waarschijnlijk heeft ze een beroerte gekregen. Het is allemaal erg snel gegaan. We zullen Dazzle echt nooit vergeten; het was een bijzonder intelligente pony.

=============================

Update 15/03/2010: Gelukkig kunnen we hier nog goed nieuws melden want het zag er even erg triest uit: Dazzle is werkelijk door het oog van de naald gekropen! Op donderdag 4 maart vonden we haar liggend in de wei. Als we met eten in de wei komen dan is zij er altijd direct bij maar nu bleef ze liggen. Eigenlijk zat er nog nauwelijks leven in. We belden de dierenarts die dezelfde avond nog langs kwam.

Dazzle had in de zomer van 2009 aan chronische diarree geleden. Toen bleek dat de driemaandelijkse ontworming niet voldoende was voor haar en ze maandelijks moest behandeld worden. Niettegenstaande die regelmatige ontwormingen kwam de diarree een tweetal maanden later terug. We dachten er goed aan te doen een tweede mening te vragen bij een andere dierenarts die vast stelde dat dazzle gewoon verteringsproblemen leek te hebben. We moesten haar andere medicatie geven waarop ze vrij snel goed reageerde. Zo bleef haar gezondheid eigenlijk stabiel tot eind februari. Opnieuw had ze last van diarree en zagen we haar vermageren. Ze kreeg opnieuw de medicatie die vorige keer zo goed gewerkt had en even hadden we zelfs de indruk dat ze er weer goed op reageerde. Dat was echter fout gedacht. Dazzle is een erg sterke pony die alles nogal goed weet te verdoezelen totdat ze er bij neer valt... in dit geval letterlijk.

De dierenarts was overtuigd dat het toch terug was door een worminfectie. Ze zou gedurende ettelijke weken constant ontwormd moeten worden waarna we opnieuw zullen moeten overgaan op maandelijkse behandelingen. Omdat ze onderkoeld was en net vooraan in de wei lag, ver weg van de stal pakten we haar in met dekens. We moesten er niet aan denken om haar recht te krijgen en nog minder om haar in de stal te krijgen die helemaal achteraan de wei staat. Het was erop of eronder, aldus de dierenarts. Vrijdag moest ze recht staan want anders ging het écht fout.

Vrijdag bracht nauwelijks verandering behalve dan dat haar lichaamstemperatuur terug stabiel was. Ze kreeg buiten de zware medicatie ook een versterkende voeding waarvan ze alle twee uur een handsvol moest opeten. Dat vond ze gelukkig lekker en Dazzletje verorberde haar voorgeschreven porties. Tegen 16u lag ze echter nog steeds plat en zat er geen kans in dat ze uit zichzelf zou recht komen. We trommelden een aantal vrijwilligers op die gelukkig snel paraat waren om te helpen in de hoop dat we haar zouden recht krijgen en liefst dan nog ... naar de stal zouden kunnen dragen. Niettegenstaande ze enorm vermagerd was, gaat het toch nog steeds om een gewicht van zo'n 200à300 kg!

Maar het lukte! Met man en macht hielpen we haar overeind waarna ze haar evenwicht zocht en gelukkig op haar pootjes steun vond! We steunden haar onder de buik met spanlinten die door enkele mensen aan weerszijde werden vast gehouden. Terwijl ik haar voorging naar de stal met haar hoofd in mijn handen om haar de weg te wijzen zag ik terug haar blik van moed en doorzetting die we zo goed van haar kennen. De dierenarts had gelijk : Dazzle wilde zelf niet opgeven dus was er zeker nog hoop!

Dat weekend hebben we haar nog enkele keren moeten recht zetten, maard at lukte al met een drietal mensen. Ondertussen zijn we een week verder en loopt Dazzle terug bij haar vrienden Cobe en Casper. Ze is al goed aangesterkt maar heeft nog een hele weg af te leggen. Alle dagen krijgt ze haar krachtvoer en de nodige medicatie. Ondertussen heeft ze ook een schoonmaakbeurt gekregen van een vrijwilligster; daar heeft ze enorm van genoten. Ze ziet er al terug veel beter uit.

We zijn erg geschrokken. Het was weeral een hele ervaring én een zware les: weer zijn we op het verkeerde been gezet door een foutieve diagnose van een dierenarts. Opnieuw iets dat ons (hopelijk!)niet meer zal overkomen! Konden we onze drie Daltons maar eens aan huis houden; we zouden veel meer tijd hebben om hen in het oog te houden, te verzorgen en te knuffelen. Dazzle heeft de laatste weken ongelooflijk genoten van al die aandacht en verzorging.

===================================

Dazzle is geboren ca 1990. Zij is altijd wat zwakker geweest. Zolang Dazzle bij ons vertoeft en dat is toch al sinds 1995 heeft ze last gehad van krakende gewrichten. Daar heeft ze nu gelukkig geen last meer van.