WaggeltjeTerug naar het overzicht

05/11/2012: We hoopten na het verdict van de echografie dat we Waggenltje nog lang gelukkig zouden kunnen houden ondanks de darmkanker die was vastgesteld. Echter veel sneller dan verwacht hebben we moeten ingrijpen. Sinda vanmorgen bleef Waggeltje op de benedenplank van een krabpaal liggen terwijl ze normaal op haar vaste zachte stekjes lag te snoezen. Vanaf de middag merkten we op dat ze kortademig werd. Als we haar daar zo zagen liggen met haar pootjes onder haar magere lijfje en het hoofdje starend naar de grond wisten we wat ons te doen stond. Dit was niet langer ons gelukkig Waggeltje. Wetende wat haar te wachten stond als we haar niet hielpen was er geen andere uitweg. We verwittigden de dierenarts die even later Waggeltje verlostte van erger leed.

Zo'n drie jaar geleden kwam ze bij ons toe omdat de dierenarts haar wilde inslapen na een aanrijding waaraan ze een vernauwd bekken overhield. Dankzij slagroom en makreel in olie kon ze toch goed ontlasten. Zo is ze drie jaar erg gelukkig geweest en zo wilden we ook afscheid van haar nemen. In alle rust is ze op haar vertrouwde plekje in slaap gevallen. We verloren op één week tijd drie van onze "vaste waarden" en de hemel kreeg er drie schitterende sterretjes bij.

=================================================

Update 30/10/2012: Sinds enkele weken sukkelt Waggeltje nu en dan met de vaste ontlasting. Het leek op te stroppen waardoor ze pijn kreeg. Al een drietal keer moesten we snel met haar naar de dierenarts rijden om de ontlasting te laten verwijderen. Daarom dachten we er goed aan te doen om toch maar eens een duidelijke echo te laten maken. Het vermoeden was dat ten gevolge van haar ouderdom er artrose op de heupbreuk was gekomen waardoor haar bekken nog meer versmald geraakte. De echo die vanmorgen werd genomen bracht echter darmkanker aan het licht. Gelukkig is het nog een beginstadium en kunnen we haar voorlopig nog content stellen met wat hulpmedicatie zodat de ontlasting vlotter zal gaan. Hoe snel de ziekte zal uitzaaien is een vraagteken maar het spreekt voor zich dat we haar voorlopig nog laten genieten en haar toestand goed zullen opvolgen.

=========================

Waggeltje kwam aan met een gebroken heup waardoor ze een bekkenvernauwing had en vooral last had met haar vaste ontlasting; dat was de reden waarom de dierenarts die haar toen had toegekregen haar wilde inslapen. Omdat ze toen ook erg mager was lieten we een volledige bloedcontrole uitvoeren waarvan de resultaten uitstekend waren. Genoeg reden dus voor ons om haar verder te helpen. We gaven haar tussendoor tonijn in olie en slagroom waardoor haar stoelgang vlekkeloos verliep. Ze sterkte snel terug aan. Haar naam is ondertussen niet meer toepasselijk want waggelen doet ze al lang niet meer. Het enige wat haar nog herinnert aan de breuk is het feit dat ze niet op kasten kan springen of niet kan klimmen.

Spijtig genoeg heeft ze na verloop van tijd andere problemen in de plaats gekregen: op haar hartje werd een licht hartgeruis opgemerkt waarvoor ze hartmedicatie krijgt. Eind 2011, begin 2012 heeft ze veel tandpijn gekend en dienden alle tanden getrokken te worden. Dit verliep echter niet van een leien dakje. De tanden zijn in fases verwijderd waardoor ze telkens onder narcose moest. Toch heeft ons sterke Waggeltje alles goed doorstaan. Spijtig is alleen dat alle tanden verwijderen niet afdoend is voor de pijn in haar mond. ze is hoogsensitief -zo blijkt- voor mondproblemen. Het enige waar we het voor haar dierwaardig mee kunnen houden is nu en dan een kuur medicatie geven en indien nodig een pijnstiller.

We mogen niet vergeten dat Waggeltje al een aardige leeftijd heeft en dat kwaliteit boven kwantiteit staat. ze moet kunnen genieten van haar oude dag!