ShujaaTerug naar het overzicht

25/06/2018:

18u10: we zijn net terug thuis van een helse rit heen en terug naar de oogspecialist in Hemiksem. File, file en nog eens file. Dat in combinatie met een zenuwachtige Shujaa die constant duwt en trekt aan haar transportmand maakt het een vreselijke twee uur durende rit heen en idem terug. 

MAAR de operatie is wel helemaal volgens wens verlopen! Geen onverwachte zaken gelukkig. Nu een drietal dagen pijnstilling en dan zou ze erdoor moeten zijn.  Ze is onderweg terug goed wakker geworden dus weer het bijhorende protest maar nu is ze aan het eten. Het is even wennen aan die andere "blik". Ook op de factuur van de oogarts is het nog even wachten. Dat bedrag vermelden we zodra we meer weten en dan maar hopen dat we nog enkele mooie biedingen mogen ontvangen op de schilderijtjes.

============================================

19/06/2018:

Met grote bezorgdheid zullen we maandag aanstaande (25/6) met Shujaa terug naar de oogarts moeten gaan en dit keer zal het oogje dan toch moeten verwijderd worden. De truck met de vulling in de oogleden mocht niet lang baten. Het was mooi geweest mocht het lukken, maar bij Shujaa heeft het dus niet de gehoopte resultaten behaald. Ondertussen zijn we weeral bezig met Terramycine zalf om het voor haar zo comfortabel mogelijk te houden.

Afspraak is nu dat we haar maandag om kwart voor twee binnen brengen voor de operatie. 

==================================

09/04/2018:

Shujaa is alweer thuis en ze voelt zich fit en gezond: ze hoefde vandaag niet geopereerd te worden!  De oogspecialiste gaf de raad om eerst iets anders te proberen en dat is door het inspuiten van een soort Botox in haar oogleden waardoor die terug volume krijgen. Het probleem is immers dat die naar binnen krollen door het wegzakken van het oog en dan irriteren die randjes in het oogweefsel. De oogartse had dit al eerder toegepast op een hond met veel succes. Het is dus even afwachten of het zal helpen en hoelang. Normaal zou het minimum zes maanden stand houden maar bij de hond zijn de resultaten na meer dan een jaar nog steeds goed. Afwachten dus. Als blijkt dat het bij Shujaa niet afdoend is, zal alsnog het oog moeten verwijderd worden wat niet simpel zal worden doordat het verzakt en vergroeid is. Maar goed, dat is hopelijk een probleem voor later of liever nog, nooit!

Net zoals altijd is ze ook vandaag weer heel dapper geweest! De Shujaa, zoals we haar al jaren kennen...

=============================

08/04/2018: 

Morgen, maandag 9 april gaan we met Shujaa naar de oogartse te Kontich. We hebben het zo lang mogelijk uitgesteld maar nu is er geen weg naast. Onze blinde juffrouw heeft immers al enige tijd last van ontstekingen op het oogje dat ze behield. Het is weliswaar ook blind maar de dierenarts gaf in 2012 aan dat het beter was om het niet te verwijderen als het niet echt noodzakelijk was én dat was het tot voor kort niet.

Nu echter de ontstekingen mekaar steeds korter opvolgen en de oogzalf niet echt meer lijkt aan te slaan, besloten we toch maar alle moed bijeen te rapen. En zo komt het ervan dat we morgen met ons dappere Shujaatje de rit naar Kontich maken. Als de oogarts beslist om het oog te verwijderen dan zal dit ook morgen gebeuren. Het wordt voor ons alleszins een zware maandag; hopelijk hebben we morgenavond goed nieuws!

=============================

Update 02/07/2016:

Vandaag vierden we Shujaa's vierde verjaardag bij Het Dierenthuisje. Het was een drukke dag nu het eindelijk nog eens een dag droog bleef maar tijdens de lunchpauze maakten we graag even tijd om Shujaa in de taart te zetten. Ze heeft genoten van de pudding terwijl al haar aanwezige personeel het fruit van de vlaai mocht opeten.

We vierden niet alleen Shujaa vandaag maar ook Gracia die begin van de maand juli geboren is. Twee bijzondere dames die we graag eens extra in het zonnetje zetten! Hip hip hoera voor deze kranige bewonertjes!!

============================

Update 02/07/2014:

Eén van onze trouwe leden maakte ons er merkzaam op dat Shujaa vandaag twee jaar bij Het dierenthuisje woont en dat is inderdaad een reden om te vieren.

Van dat kleine ukkie met bolle oogjes is niet veel meer te bespeuren; wel een fors uitgegroeide zelfzekere poes die ondanks haar blindheid achter vliegen aanzit en de vogels de schrik op het lijf jaagt.

Een gezonde brok die ondanks de auto immuunziekte -die we dankzij immuunversterkers onder controle houden- vol levenslust zit en bruist van energie.

Twee jaar Shujaa bij Het dierenthuisje; hoera!!!!

========================================

Update 09/09/2013:

Vanavond zijn de draadjes verwijderd uit Shujaa's ooglid. Alles zag er prima uit dus voorlopig geen klagen! Het verwijderen van de tand in de mondhoek die steeds weer ontsteekt, lijkt nog niet veel succes te hebben. We blijven echter de homeopathie geven en nu en dan honing smeren op hoop van zegen...

====================

Update 23/08/2013

Shujaatje is gisterenavond mee naar bed gegaan, heeft haar personeel twee uur wakker gehouden met kopjes en prikkelende draden in de kaak te duwen, is vervolgens in slaap gevallen om ons rond kwart voor vijf terug te liefkozen…

Shujaa is dus terug in haar element en heeft een mooie nacht achter de rug… zij ligt nu te rusten. Over onze toestand zwijgen we liever maar we nemen het er graag bij!

=================================

Update 22/08/2013,  15 u:

We zijn net terug van de oogspecialiste te Hemiksem en hebben gelukkig goed nieuws te melden: de operatie is prima verlopen. Haar linker oogje is verwijderd zodat haar ooglid is dicht genaaid en de linker hoektand die ten gevolge van het eosinofiel granuloom steeds weer voor ontsteking zorgde, is weg gehaald.  Toen ik de dappere jongedame in de praktijk uit haar hokje nam om huiswaarts te keren, grabbelde ze me snel vast en gaf meteen twee stevige kopjes. Eens thuisgekomen was ze even van streek maar ondertussen ligt ze half wakker wat te bekomen van haar -zoveelste- grote avontuur; hopelijk dit keer het laatste in die trend.

=================================

Update 19/08/2013:

De ergste ontsteking op het linker oogje is ondertussen onder controle zodat het nu hoge tijd is voor de ingreep. Donderdag 22 augustus om 11 uur brengen we Shujaatje naar de oogspecialiste om haar oogje te laten verwijderen. Op zich geen al te grote ingreep maar toch erg zenuwslopend voor haar verzorgers...

===============================

Update 09/08/2013:

Enkele weken geleden gingen we nog met Shujaa op controle bij de oogspecialiste en werd ze goed bevonden. Eergisteren echter bloedde ze plots uit haar linker oogje. Eerst leek het op een krab en aangezien het al avond was toen we het opmerkten, besloten we er zalf in te doen en af te wachten tot de volgende ochtend. Donderdagochtend waren we dan dolblij dat het acht uur was zodat we naar de specialiste konden bellen voor een dringende afspraak! Shujaa's oogkast was helemaal opgezwollen en de etter liep uit het oogje. Ze had veel pijn en maar liefst 40 graden koorts.

Gelukkig konden we om elf uur al terecht bij de oogspecialiste die blij was dat we direct gebeld hadden want de situatie was ernstig. Geen krab dus deze keer maar een "lekkage" in de oogbol waardoor er nu echt geen weg meer terug is: het oogje moet verwijderd worden. Zowel de oogarts als wijzelf opteren om het andere oogje waaraan niets te merken is niet te verwijderen. Shujaa heeft nu medicatie gekregen en pijnstilling. Zodra de dikte onder controle is, moeten we contact opnemen voor de operatie wat vermoedelijk iets voor volgende week zal worden.

We hoopten haar hiervan te kunnen vrijwaren maar helaas... Hopelijk is alles snel achter de rug maar het wordt nog een zware week.

======================================

Update 01/07/2013:

Op 3 juli 2012, dus één jaar geleden werd Shujaa gevonden en bij ons binnen gebracht. Reden voor een feestje!!

Peggy Verboven schreef ter eren van deze heuglijke dag een gedicht:

SHUJAA  JAAR  IN HET  DIERENTHUISJE  !

Precies 1 jaar geleden, op 3 juli 2012,
was het ook echt vijf voor twaalf.
Toen kwam Shujaa in Het Dierenthuisje binnen.
Een klein sukkeltje, dat nog zoveel hindernissen zou moeten overwinnen.
Het arme prutske heeft heel wat watertjes doorzwommen.
Zij is door een diep dal, naar de hemel toe geklommen.
Het Dierenthuisje is haar redplank geweest.
Vandaag dus, alle reden voor een gigantisch feest !
Toen men haar vond, weet dat ze toen amper 360 gram woog.
Maar, geleidelijk aan ging haar gewichtje omhoog.
Haar toestand was toen echt kritiek.
Het arme dudske was werkelijk heel erg ziek.
Haar oogjes waren veretterde en uitgedroogde rozijntjes.
Maar, dat is nu fel verbeterd, dankzij antibiotica-medicijntjes.
Ook haar kaak was gans ontstoken en geperforeerd.
Men heeft het toen met iets ongelooflijks geprobeerd.
Honingzalf van de bijtjes, zo lekker en zoet.
Niet te geloven wat voor wonderen dit doet !
In oktober kreeg het arme diertje dan nog eens met een zware long infectie te kampen.
Dat waren echt grote rampen.
Maar, oneindige toewijding van Het Dierenthuisje en liefdevolle zorg,
stonden voor dit moedige diertje borg.
Meerdere keren kroop dit kleine dappere kattinnetje door het oog van de naald.
Maar, tot ieders vreugd heeft zij het uiteindelijk gehaald !
Het Dierenthuisje gaf het poesje een reden om verder te gaan.
Om tegen alle kwalen en tegenslagen in te gaan.
Ja, het levensverhaaltje van Shujaa had al veel voeten in de aarde.
Ondertussen betekent het poesje voor Het Dierenthuisje een vaste waarde.
Wie kent Shujaa nu niet ?
Die kleine lieve deugniet.
Dit dappere poesje is in Het Dierenthuisje niet meer weg te denken.
Alle vrijwilligers en vooral ook Peter en Sonja doen niets anders dan het al hun liefde schenken.
Shujaa is een dapper kattinnetje.
Het is een echt heldinnetje.
Zij heeft haar naam zeker niet gestolen, hoor.
Ons lief klein poesje, ze gaat ervoor.
Dat heeft ze nog maar eens bewezen, half mei.
Want, toen kwamen er precies enkele kilootjes bij.
Nu bleek die kleine deugniet toch wel zwanger te zijn !
Dat vonden Peter en Sonja niet zo fijn.
Wie voor deze verrassing gezorgd had : een ongecastreerde kater.
Toen hij de klus had geklaard, verdween hij 6 dagen later.
Men heeft hem achteraf gevangen en gecastreerd,
zodat hij het zeker niet opnieuw probeert.
Shujaa bleek aldus van 3 kleintjes zwanger.
Maar, dat is nu niet langer.
Ze is ondertussen gesteriliseerd.
Men heeft ook nog een wondje in haar keel weggehaald,dat steeds opnieuw infecteert.
Het onderzoek wees op een Eosinofiel granuloma-achtig letsel.
Nu vormt doelmatige behandeling niet langer enig beletsel.
Bevredigend was ook haar bloeduitslag.
Zodat men positief vooruitkijken mag.
Toch, gaf het wel een klein infectie beeld.
Dat komt waarschijnlijk allemaal, door wat er met haar oogjes scheelt.
Peter en Sonja willen het nog zo lang mogelijk op deze manier proberen.
Of Shujaa’s oogjes al dan niet verwijderd moeten worden, dat zullen ze nog serieus moeten beredeneren.
Want, einde mei kwam het bij Peter en Sonja weer eventjes heel hoog.
Toen bloedde Shujaatje uit haar linker oog.
Maar, het was vals alarm, want ze had enkel maar in haar oogje gekrabd.
Ze had Peter en Sonja er een beetje bijgelapt.
Het bleek niets ernstigs te zijn, gelukkig maar.
Er dreigde aldus geen enkel gevaar.
Ja, dat klein ondeugend spinnertje,
ze is een echt overwinnertje !
Met in het begin vergeleken,
kunnen we van een ware metamorfose spreken.

Iedereen zal het beamen,
aanvankelijk was Shujaa een klein freel poesje.
Nu is ons Shujaa een flinke, knappe dame !
In gewicht aanzienlijk gestegen.
Een echte overwinning, een ware zegen !
“Lief Shujaatje,
klein, schattig dudske.
Lief, petieterig prutske.
Mama Sonja en papa Peter,
zij maakten jou terug beter.
Ze zijn alles voor jou, wat je maar wenst.
Want, hun toewijding en liefde voor jou, zijn onbegrensd.
Zij houden zielsveel van jou, wij trouwens allemaal.
Jouw levensloop is dan ook een bewogen, en tegelijkertijd zeker ook een fantastisch verhaal.
Eén jaar in Het Dierenthuisje en ja, je staat er nog steeds, vrolijk en blij.
Toe, kleine kapoen, doe er nog vele jaren bij.
Lieve Shujaa,
van harte gefeliciteerd met uw eerste jaar in Het Dierenthuisje.
Wij zijn allen heel trots op jou en ontzettend fier.
Lieve Shujaa,
jij bent dan ook een ongelooflijk dier !
Lief klein schattig poesje,
jij bent echt een snoesje.
Jij hebt een ongelooflijke weg afgelegd.
Dit alles mocht toch wel eens, in een mooi gedichtje worden gezegd !”

Van harte gefeliciteerd, lieve Shujaa.
En, ook mijn oprechte felicitaties aan mama Sonja en papa Peter,
voor hun ongelooflijke inzet en zorg.
En, ook aan alle vrijwilligers, hartelijk dank.
Het Dierenthuisje, voor ontelbaar veel
sukkeltjes, EEN REDPLANK !

Van Peggy Verboven

 

====================================

 

Update 23/05/2013:

Gisteren deed Shujaa ons nog maar eens schrikken. Haar linker oogje bloedde. Eerst enkele druppeltjes maar even later was gans het oog erg doorbloed. Noch de oogartse, noch de dierenarts was bereikbaar; we liepen de muren op. Het kon best iets onschuldig zijn maar evengoed was het ernstig en moest snel ingegrepen worden. Het was ons alleszins wel duidelijk dat Shujaatje er pijn aan had. De opluchting was dan ook groot toen we 's avonds bij de dierenarts terecht konden en vernamen dat ze vermoedelijk in haar oogje gekrab had waardoor het weefsel wat beschadigd was. Meer leek het niet te zijn. Ze krijgt nu extra zalf in haar oogjes om te voorkomen dat een ontsteking van de situatie zou profiteren.

Het blijft een groot dilemma of we de oogjes laten verwijderen of niet. Voorlopig is er geen denken aan gezien ze nog te recent onder narcose is geweest maar op langere termijn zullen we toch nog eens goed moeten beredeneren wat het beste zal zijn voor haar toekomst.

================================

Update 16/05/2013:

Vandaag kregen we ook de labo-uitslag van de biopsie. Het gaat om een Eosinofiel granuloma-achtig letsel. Net wat Pierrot met de hazenlipjes een tijdje geleden ook had. Puur toeval dat we zo'n twee "gevallekes" treffen want zoveel komt dit nu ook weer niet voor. Zowel wij als de dierenarts zijn opgelucht want nu kunnen we eindelijk doelgericht gaan behandelen.

======================================== 

Update 14/05/2013:

Shujaa was de dag na de ingreep weer helemaal haarzelf. Ze leek opgelucht dat het pakje in haar buik weg was. Terug spelen!!!!! en... mama achtervolgen; jaja... helemaal de Shujaa zoals we haar kennen. We kregen zonet ook de bloedresultaten en hoera!!!!!! Shujaa is "OK" bevonden! Geen aids, leucose of wat dan ook, maar toch nog wel een licht infectiebeeld wat natuurlijk nog te wijten kan zijn aan de oogjes. Voorlopig willen we niet denken aan het verwijderen van haar oogjes gezien twee verdovingen op korte tijd haar gezondheid ook niet ten goede zouden komen. Maar het lijkt er wel op dat we het zullen moeten plannen in de nabije toekomst als we de flinke juffrouw gezond willen krijgen. Het is nu nog even wachten op het resultaat van het plekje in haar mond dat steeds bleef infecteren, maar mogelijk is ook dat probleem van de baan nu het volledig verwijderd werd.

=============================================

Update 10/05/2013:

Shujaa had een bijzondere verrassing voor ons waar mama en papa echter niet zo blij mee waren… Shujaatje was immers zwanger!?

Ja, hoe kan het hé…?! Wel, een ongecastreerde kater die de weg naar onze tuin goed had gevonden, heeft dit op zijn geweten.  Niettegenstaande het om een flitsbezoek ging van amper 6 dagen heeft hij zijn kans niet gemist. Het strafste is dat we aan Shujaa helemaal niets hadden gemerkt. Volgens ons was ze nog steeds niet krols geweest… geniepig niet?! Wij dachten altijd maar te wachten tot ze krols zou worden omdat ze nog zo klein was en zo sukkelde met haar gezondheid... We hebben haar dus onderschat!

Ocharme, ons klein meisje! De kater konden we na een zestal dagen vangen waarna hij werd gecastreerd en buiten de ren terug los werd gelaten. Hij bleek van een boerderij verderop te zijn en we hebben hem niet meer terug gezien. Zijn klus was blijkbaar geklaard…

We begonnen vorige week iets te vermoeden omdat Shujaa toch zo zwaar werd. Jaja, enkele dagen later voelden we bultjes in haar buik en toen zijn we even gaan natellen… het was dus toch mogelijk! De dierenarts bevestigde bij controle ons vermoeden. Vanmorgen hebben we Shujaa dan binnen gebracht voor sterilisatie en onze flinke juffrouw droeg drie kleintjes. Ze was half de dracht dus gelukkig waren we nog op tijd.

De dierenarts maakte ineens van de gelegenheid gebruik om het wondje dat steeds weer infecteerde op haar gehemelte te verwijderen. Dat werd samen met bloed ingestuurd naar het labo. Het is nu afwachten wat daar zal uitkomen, maar we hopen op goed nieuws zodat Shujaa in de toekomst wat kan aansterken en haar gezondheid wat stabieler mag blijven.

Een bijdrage aan deze ingreep is zeker heel welkom gezien de huidige situatie. 

========================== 

Update 15/01/2013: geniet mee van de avonturen van Shujaa:https://youtu.be/6hweFxeASM0

=====================

Update 11/01/2013:  Vanavond hebben we Shujaa nog eens gewogen. Heel trots kunnen we zeggen dat onze juffrouw een "echte" weegschaal nodig heeft! Het keukenweegschaaltje is te klein geworden want dat gaat maar tot twee kilo en ja hoor... Shujaa gaat daar dik over met maar liefst 2,400 gram! Ze is ook super enthousiast de laatste week. Het lijkt erop dat ze alle verloren tijd van haar ziekteperiode wil inlopen. Toch hebben we nog niet zoveel rust gekend omtrent haar gezondheid tot onze grote spijt. Zijn het niet de oogjes waar opnieuw druk op komt dan is het de bacterie in haar mondje die nu en dan weer de kop opsteekt. Er is eigenlijk sinds 25/11/2012 geen week gepasseerd waarin we niet met haar bij één of andere dierenarts te rade moesten gaan. Maar nu lijkt het erop dat we het ergste achter de rug hebben hoewel we dat met een bang hart zeggen. Wat heeft uiteindelijk nu soelaas gebracht... Honing! niets meer of minder dan bio-honing. De bacterie in de linker mondhoek bleef nu en dan voor aantasting zorgen met een vreselijke geur tot gevolg. We besloten die plek in te smeren met honing en reeds na twee dagen was de stank weg en de wonde proper. Het aangenaamste aspect hieraan is dat Shujaa het helemaal niet erg vindt want die smaak lijkt haar goed te bevallen.

Haar oogjes zalven we nog steeds een viertal keer per dag en ook dat blijft op die manier onder controle.  

===========================

Update 05/12/2012: Vanavond zijn we op controle geweest met onze flinke juffrouw en ze is helemaal genezen verklaard! Haar longen klinken terug helemaal normaal alsof er nooit iets gebeurd is en het gat in haar kaak is mooi aan het dicht groeien. Verder geen etterende wonden meer in het mondje of andere vieze beestjes! Ze zal nu nog drie dagen antibiotica krijgen en dan stopt alle medicatie. Dan gaan we haar inwendig wat zuiveren hoor met homeopathie want met al die antibiotica zal ze dat wel kunnen gebruiken. Ze is ondertussen al 100 gram aangekomen; nu de overige 300 gram en dan op naar de 2 kilo! Dat is het streefdoel voor Kerst... Zowel zij als wij hebben er terug zin in. Eindelijk een knusse sfeer om de Kerstboom te zetten!

==========================

Update 02/12/2012: Shujaa gaat er nu dagelijks op vooruit. Ze is levendig maar spelen is nog wat teveel gevraagd. Toch was ze vanmorgen weer van de partij nog voor de wekker de kans kreeg om te rinkelen. De wonde staat mooi en we zien totaal geen tekenen meer van een ontsteking. Angstvallig blijven we haar natuurlijk dagelijks goed verzorgen zodat die akelige bacterie niet terug kan toeslaan. Haar gewicht is met maar liefst 400 gram gezakt. We geven haar dan ook vele extraatjes en hopelijk weegt ze opnieuw 1,8 kilogram! Dank voor alle medeleven! Zowel Shujaa als wijzelf hebben er veel energie uit geput.

===========================

Update 01/12/2012: Voor het eerst sinds meer dan een week is Shujaa ons vanmorgen opnieuw komen wekken! Enthousiast werden we verrast op luid gespin, stevige kopjes en hopen likjes. Automatisch zette ik de neusvleugels extra open op zoek naar de ettergeur die de voorbije dagen niet te harden was, maar gelukkig zonder bevestiging! Wat een verschil met een week geleden toen alle miserie begonnen was! Even vrolijk volgde ze ons de trap af en wachtte ze geduldig tussen de groep op haar eten. Zonder enige moeite verorberde ze een potje Gourmet gold: dat heeft gesmaakt. Toen kwam de zoveelste controle- en verzorgingsbeurt waarbij we er eindelijk eens aan dachten om een foto te trekken van de wonde. Die kan je bij de foto's hiernaast "bewonderen". Als je het gat eergisteren had gezien begrijp je mijn woordkeuze. De wonde staat mooi: geen etter meer en de randjes zijn mooi roze. De Vetericyn en Mesitranzalf doen hun helende werk schitterend! Het spreekt voor zich dat we op onze hoede blijven voor elke verandering maar we kunnen nu toch wel zeker van een grote overwinning spreken.

========================================

Update 30/11/2012 (7 uur): Gisteren in de late avond zagen we hoe de ontsteking die eerst een etterende wonde had veroorzaakt aan de binnenzijde van de mond nu een gat had gemaakt doorheen de kaakwand. Achter haar linker mondhoek was nog een klein velletje en daarachter een groot gat. Positieve was dat de randjes van de wonde niet echt ontstoken waren. Eens de etter allemaal verwijderd was bleek het een vrij propere wonde te zijn en was de ettergeur ook sterk afgenomen. Als aflsuiter van de dag hebben we het allemaal nog eens goed ontsmet met de Vetericyn spray en smeerden we "het gat" in met honingzalf; eveneens een wonderbaarlijk middel dat we onder andere bij Brando ooit ingeschakeld hebben om een rond gat van zo'n 5 cm doorsnede te dichten. Vanmorgen stonden we nog maar eens met een bang hartje op hopende dat er zich niet terug etter zou gevormd hebben op de wonde... en wat was de euforie groot! Shujaa kwam dadelijk op ons toegelopen en stond met de pootjes tegen de keukenkast op waar papa voor haar het eten klaar maakt. Dat was alvast een héél goed teken! Natuurlijk wilden we eerst de situatie eens goed bekijken en wat bleek? Het dunne velletje tussen de mondhoek en de wonde was gelost maar het gat was "netjes". Eens we het begonnen te ontstmetten kwam vanuit de mond nog een grote prop los maar we hebben het onder controle! Opnieuw hebben we alles grondig ontsmet met de spray waarna we de honingzalf als opvulmiddel in de wonde aanbrengen. De lieverd ondergaat het allemaal zo dapper... Direct na die eerste verzorging begon ze spontaan mee te eten met de andere poezen. We hebben haar dan ook geen pijnstiller gegeven deze ochtend wat al een hele doorbraak betekent. Toch al een beetje minder chemisch spul dat het kleine lijfje moet verwerken. Ook vandaag zullen we de wonde om de twee uur verzorgen en hopelijk hebben we vanavond nog beter nieuws... maar nu zijn we er wel gerust in "we did it !"

===================================

Update 29/11/2012: We zijn voorzichtig positief. Vanmorgen leek ze alleszins veel alerter en begon ze zelfs wat te eten nog voor de pijnstiller die ze pas had gekregen kon werken. Ze heeft ook enkele keren uit eigen beweging een wandelingetje door de tuin gemaakt en genoten van het zonnetje. Overheen de dag heeft ze beetjes gegeten waarna we telkens het mondje ontsmet hebben met de Vetericyn spray. Gisterenavond zijn we trouwens nog overgeschakeld op een ander antibioticum dat mogelijk (en hopelijk) beter werkt op dergelijke infecties. Aan het labo is gevraagd om de Swap met urgentie te behandelen want zodra we daar iets meer van weten kunnen we pas met doelgerichte antibiotica gaan behandelen. De Vetericyn spray zou zowat alle bacteriën moeten doden dus daar hebben we voorlopig alle hoop op gericht. We hebben immers geen tijd te verliezen want de wonde aan de binnenzijde van de mond is nu ook al uitwendig te zien. De kaakwand is dus reeds ver weggerot. Toch gedraagt Shujaa zich levendiger dus we denken wel dat er beterschap voelbaar is voor haar; alleen zien wij het nog niet. We kunnen dit enkel afleiden uit haar gedragingen. Momenteel bestaat haar voeding vooral uit AD (extra krachtige voeding die vaak na operaties enz. wordt gegeven), Viyo, cottage chees en yoghurt. Ze eet echter heel graag brokjes en ongelooflijk maar waar probeert ze ondanks haar pijnlijk mondje ervan te eten. We hebben nu voor haar babybrokjes in huis gehaald die extra klein zijn maar zelfs dat gaat erg moeizaam. Ook al heeft ze de keuze tussen mousse of brokjes blijft ze beiden combineren. We hebben al een afspraak achter de hand met een mond- en tandheelkundig specialist in geval haar toestand morgen niet beter zou zijn. Probleem is dat we nu weer even de kans moeten geven aan de Vetericyn en de nieuwe antibiotica om aan te slaan en doeltreffendheid te bewijzen. We willen de kleine meid ook niet zomaar heen en weer sleuren voor onderzoeken als het niet echt nodig is want haar rust is nu zeker ook van onschatbare waarde. Wikken en wegen... hopelijk komt snel de rust voor ons allemaal terug. We willen hier nog even haar beschermengeltjes danken. Ze heeft meer dan ooit nood aan jullie! Wil jij haar ook steunen via meterschap of haar beschermengeltje worden laat het dan aub weten. Je vindt alle info hierover onder "hoe helpen". Een nieuwe nieuwsbrief aan onze beschermengeltjes volgt gauw zodra we door het werk en de zorgen geraken; dat is beloofd!

===========================================

Update 28/11/2012: Vanmorgen leek Shujaa zich een stuk beter te voelen. Ze had alleszins een rustige nacht achter de rug en we waren erg optimistisch toen ze vanmorgen vrij resoluut naar de keuken kwam toen ze hoorde dat ze het geluid van etenspotjes hoorde. Eten was er echter niet bij dus kreeg ze eerst haar medicijntjes waaronder pijnstiller. Gisteren was ze 's ochtends lang niet zo wakker en at ze een half uurtje na toediening ervan. Nu bleef echter alle eetlust weg. Het enige waar ze van wilde likken was yoghurt; dat krijgt ze sinds gisteren omdat ze diarree had tengevolge van de zware antibiotica. Plots viel ons op dat haar linkerkaak dikker was wat kon wijzen op een absces. We informeerden bij de dierenarts en mochten direct komen. Groot was zowel zijn als onze verbazing toen bleek dat nu de mond van Shujaa aangetast was wat ervoor niet het geval was. Een bacterie zorgt voor rotting van haar linkerkaakwand. Niet te verschieten dat ze dus niet wilde eten! Er werd een swap genomen die naar het labo wordt opgezonden maar helaas gaat er een week tot tien dagen overheen alvorens we resultaat hebben. Daar kunnen we dus in geen geval op wachten. Weer een zwaar dilemma... Nu haar ademhaling terug rustig is hebben we een volgend probleem. dat mogelijk nog ernstiger is. We ontsmetten nu de wonde aan haar kaak inwendig met mondontsmetting alsook een ontsmettend product dat we zopas gekregen hadden via een medewerker van de vogelopvang van Zundert. Onze hoop is nu echt daarop gevestigd! Het is een Amerikaans product dat er prat op gaat dat het tot zelfs erg resistente bacterieën dood. Op de vogelopvang wordt het gebruikt bij vogels met open wonden die vaak veroorzaakt zijn door kattenbeten, wat erge infecties kan veroorzaken en daar heeft het zijn doeltreffendheid al meer dan eens bewezen. Iets later heeft ze weer wat yoghurt opgelikt. Ze is zo dapper! Vanmorgen gaf ze ons kopjes en likjes en dit in haar toestand!? We blijven vechten voor onze kleine heldin!

================================================

Update 26/11/2012: Niettegenstaande we zelf niet de tijd hebben om de reacties op facebook te lezen heeft Jamie, de vrijwilliger die onze facebookpagina volledig zelfstandig beheert, ons laten weten dat heel wat mensen erg meeleven. Een reden ten meer dus om even op de website verslag te brengen over het dierenartsbezoek van vanmorgen. (Jamie zal het dan later overnemen om het op facebook zetten.) Toen we deze ochtend ontwaakten opende ook Shujaatje haar oogjes. Ze had wat tijd nodig om te ontwaken maar uiteindelijk kwam ze dan toch richting keuken waar haar soortgenootjes al lekker zaten te smikkelen. Ze zat er wat verslagen bij dus we merkten al gauw dat de pijnstiller die ze gisterenochtend gekregen had uitgewerkt was. Die mag echter maar om de vierentwintig uur gegeven worden dus mocht ze vanmorgen terug krijgen. Een half uurtje nadat ze dat had gekregen kwam ze eten; weliswaar een beetje maar daar zijn wij al super content mee. Tegen tien uur reed ik dan met haar naar de dierenarts die erg enthousiast was om haar wat levendiger terug te zien. Nog eens herhaalde hij dat hij Shujaa zou ingeslapen hebben als we zaterdagnacht niet gevraagd hadden om haar er nog door te helpen want zelf gaf hij haar nog maar weinig respijt. Heb ik dat niet eerder gehoord zo'n vijftien jaar geleden toen ik onze eerste spinnende viervoeter -Lucky- van straat plukte? (Ben je niet mee? Lees dan het ontstaan onder rubriek Doel maar eens door op de website) De dierenarts leek even blij als wij met het bekomen resultaat. De dappere meid kreeg haar spuitjes en de medicatie voor de rest van de week kregen we mee. Normaal gezien hoeft ze voorlopig niet meer op controle tenzij er zich een kering zou voordoen uiteraard waar we absoluut niet aan willen denken maar wat we wel in het achterhoofd houden. Sinds onze thuiskomst rond half elf is ze in slaap gevallen, alweer op een zacht kussen in de veranda waar momenteel het zonnetje knus binnen straalt. Het is nu 14 uur en nog steeds ligt ze op hetzelfde plekje; ze heeft heel wat rust in te halen. Zodra ze wakker wordt krijgt ze lekkers om dan weer terug te dutten enzovoort enzoverder. Het liefst van al zou ik uren naar haar willen kijken: wat een verschil met die nacht van vrijdag op zaterdag... gruwel! We blijven aan haar zijde en houden je op de hoogte.

==========================================

Update 25/11/2012: We hebben enkele erg bange dagen achter de rug. Samen met Shujaa hebben we gevochten om haar in leven te houden. Alles begon een kleine week geleden met een verkoudheid: ze begon wat te niezen en we hoorden haar ademen. Genoeg om te starten met antibiotica want Shujaa sukkelt ook nog steeds met haar blinde oogjes en kan verdere uitdagingen van haar immuniteit dus wel missen. Eerst leek dat goed aan te slaan tot donderdagavond. Toen merkten we plots een achteruitgang in haar eetlust en begon ze moeilijker te ademen. Op advies van de dierenarts gingen we over op een zwaardere antibiotica. Uiteraard heeft dat tijd nodig om te werken dus toen ze vrijdagochtend niet beter was konden we daar weinig tegenin brengen. Even afwachten was de boodschap. Maar het geduld vond abrupt een einde op vrijdagavond rond middernacht toen de sukkel nog amper kon ademen. De ettergeur kwam bij elke snak naar adem uit haar opengesperd mondje. Gelukkig konden we dadelijk bij de dierenarts terecht die ons erop wees dat het "één voor twaalf" was! En we hadden er nog wel zo met onze neuw op gezeten... Alles werd op alles gezet en Shujaa kreeg naast twee zware antibioticaspuiten, een pijnstiller en een krachtig serum toegediend. Die nacht werd een hel voor haar en voor ons. We hielden haar angstvallig in het oog en warm, omringd met eucalyptusdoekjes om de luchtwegen te verwijden. Maar de kleine meid vond geen rust; ze bleef happen naar lucht terwijl de piepende geluiden haar pijn en benauwdheid weergaven. De verademing was groot toen ze tegen zes uur 's ochtends in slaap leek te vallen. Spijtig genoeg even maar want al gauw werd ze weer kortademig. Even later gingen we terug op controle bij de dierenarts die ons met een zucht van verlichting vertelde dat ze stabiel was. We waren er nog niet maar het was niet erger geworden. Daar moesten we het voorlopig mee doen... Onnodig te zeggen dat zaterdag een vreselijke dag van de waarheid werd? Toch kregen we er terug een beter oog in want we zagen kleine hoopgevende veranderingen. Zo kon ze nu en dan toch wat vaster slapen zonder te moeten happen naar adem. De nacht van zaterdag op zondag verliep dan ook veel rustiger. Intens groot was dan ook de vreugde toen we Shujaa vanmorgen terug uit zichzelf zagen drinken. Eerst was het een proestconcert en braakte ze alles terug uit maar even later bleek alles terug op gang te komen. Na het toedienen van haar medicatie begon ze zelfs wat te eten. Uiteraard een fijn geplette mousseline van Gourmet Gold zodat ze haar slokdarm niet onnodig zou kwetsen. Ook gedurende de dag heeft ze regelmatig beetjes gegeten en gedronken. Ze liep een beetje rond en vleide zich neer in de veranda waar het zonnetje op haar buikje scheen. Dat is nu nog eens "zonne-energie" ten top! Toen we vandaag naar de dierenarts belden om verslag uit te brengen was ook hij erg opgelucht en drukte hij er nog eens op dat ze echt door het oog van een naald gegaan was. Morgenvroeg gaan we opnieuw op controle en krijgt ze haar volgende medicatie toegediend. Paardenmiddellen voor deze kleine meid weliswaas maar zonder dat hadden we haar niet meer bij ons. We blijven uiteraard samen vechten zodat ze er zo snel mogelijk bovenop geraakt want we beseffen dat de herstelperiode nog lang zal aanslepen. Elke verandering in positieve zin wordt dan ook met tranen in de ogen waargenomen. Nu weten we weer waarom we haar "Shujaa" hebben genoemd...

=========================================

Update 28 augustus 2012: Gisteren gingen we terug te rade bij de oogspecialiste. Ondertussen was een nieuwe kuur medicatie noodzakelijk geweest want er was terug druk gekomen op het rechter oogje. Dat leek nu terug beter maar maandagochtend was het linkeroogje plots achteruit gegaan. Het kwam op korte tijd ook weer bol te staan en begon zelfs te bloeden. Gelukkig hadden we net dezelfde dag de afspraak zodat we haar ineens konden helpen. De oogspecialiste was voorstander om de operatie nog een maandje uit te stellen indien mogelijk. Shujaa mag dan al wel 1,2 kg wegen, het blijft een klein poesje voor zulk een zware ingreep. Het linker oogje dat er nu het ergst aan toe was werd dicht geniet zodat het verder rustig kan "genezen" voor zover dat mogelijk is. Het staat nu dus als een paal boven water dat beide oogjes dienen verwijderd te worden maar als alles goed gaat -dat wil zeggen als er zich geen complicaties voordoen- dan zal de ingreep ten vroegste half oktober plaats vinden. Verder is aan Shujaatje niets te merken: ze speelt, eet, spint en slaapt als de beste. Marieke is ondertussen haar dikke vriendin geworden en Spok speelt papa. Hij waakt over haar en wast haar van tijd tot tijd.

===================================

Update 19/08/2012: Op maandag 27 augustus gaat Shujaa op controle bij de oogspecialiste. We gaan dan haar toestand bespreken en dan zal er ook duidelijkheid zijn over een al dan niet noodzakelijke operatie. Er is nog een kleine kans dat we een operatie kunnen voorkomen... Voorlopig zoeken we nog een knusse thuis voor Shujaa. Als zij nu de kans kan krijgen om een liefdevolle thuis te treffen waar ze vertroeteld kan worden dan zou dat schitterend zijn. Ze is zodanig aanhalig dat ze liefst gans de dag bij mensen zou zijn. Nu kan Shujaa zich nog goed aanpassen maar als het te lang duurt is dit alleen maar in haar nadeel.

=========================

Dit kleine heldje werd gevonden in een stalling op 3 juli '12. We kregen telefoon van de vinder die het omschreef als een klein sukkeltje met een ernstig oogprobleem en dat was alles behalve overdreven. Bij aankomst zagen we een tweede Niké arriveren: de twee oogjes waren verdroogde uitpuilende bolletjes. Net als in Niké's geval een jaar geleden is dit vondelingetje amper vijf weekjes oud. We konden direct bij de dierenarts terecht die haar alvast de eerste verzorgingen kon toedienen. Ze was immers gedeeltelijk uitgedroogd en kon alleszins een infuusje gebruiken. De dierenarts startte ook dadelijk met antibiotica en oogjel om verdere uitdroging te voorkomen. Twee dagen later(donderdag 5 juli) mocht ze naar huis komen. Nu bleek het linker oogje toch nog te reageren op de medicatie want bij het nemen van een foto met flits zagen we dat oogje een beetje samen trekken. We hadde dus nog hoop dat ze door dat oogje binnenkort nog iets zou kunnen zien maar helaas zal dat niet het geval zijn. Op 11 juli '12 gingen we te raden bij een oogspecialiste die ons toch ook de raad gaf om de operatie nog even uit te stellen want mogelijk zou ze de oogjes kunnen behouden. Ze mag dan wel blind zijn maar als ze geen last heeft van die oogjes dan kunnen we haar toch die zware operatie besparen. Het is maar de vraag wat de druk op het rechter oog zal doen want die bouwt telkens weer op zodra we stoppen met medicatie toedienen.

Wat haar gemoedstoestand betreft? Net als Niké is ze enorm aanhankelijk, vinnig en dapper. De eerste uurtjes na haar aankomst liep het blinde kittentje overal net wel/niet tegenaan maar al heel snel kende ze de indeling van de kamers in huis.

We doopten haar Shujaa [Soeja] wat "held" betekent in Swahili. Haar sterke karakter heeft ervoor gezorgd dat ze nog leeft dus is ze voor ons een kleine "grote held" van 306 gram bij aankomst.