Hoe werkt het

Bij melding van zwerfpoezen gaan wij ter plaatse met vangbakken. Hierin wordt eten geplaatst om de dieren te lokken. Zodra de zwerver in de kooi gaat, slaat deze dicht.

Zo snel mogelijk wordt het dier overgebracht naar de dierenarts die hem/haar steriliseert of castreert. De behandelde poes krijgt ook een knip in het oor. Dit om te allen tijde te kunnen zien wie al behandeld werd. Eens het dier volledig uit narcose is, wordt het terug uitgezet op de plaats van vangst.

Indien er een huiskat in de vangbak zou geraken wordt dit opgemerkt aan de hand van de reactie van het dier. Deze wordt direct terug vrijgelaten of naar de eigenaar gebracht (indien deze gekend is) met de vraag om het dier te laten behandelen indien dit nog niet zou gebeurd zijn.

Uiteraard verzoeken we de buurtbewoners tegelijkertijd om hun eigen dieren te laten steriliseren indien dit nog niet het geval is. Dit gebeurt d.m.v. een omzendbrief.

Wat houdt een sterilisatie of castratie in?

Sterilisatie en castratie zijn eenvoudige ingrepen waarvan de poes weinig hinder, dan wel veel voordeel ondervindt.

Castratie: de teelballen worden onder narcose verwijderd via een lichte ingreep. Dit kan reeds vanaf 5 maanden.

Sterilisatie: de eierstokken en een deel van de baarmoeder worden verwijderd onder narcose via een lichte ingreep. Dit kan reeds vanaf 5 maanden.

Wat zijn de gevolgen van een sterilisatie of castratie?

Het belangrijkste gevolg is natuurlijk dat het dier zich niet meer kan voortplanten. Maar er is meer…

Een gesteriliseerde kattin heeft minder kans op de ontwikkeling van kwaadaardige melkkliertumoren en etterige baarmoederontstekingen.

Een gecastreerde kater vertoont minder zwerfgedrag, vecht minder en heeft minder behoefte om zijn territorium af te bakenen door te sproeien. Zij lopen uiteraard minder kans op verkeersongevallen of op besmettelijke ziekten zoals kattenaids en leucose.

Ook voor de buren wordt het aangenamer: gesteriliseerde katinnen geven immers geen nachtconcerten en gecastreerde katers vallen de poes van de buren niet lastig.

Waarom is sterilisatie de beste oplossing?

In vergelijking met andere methodes is sterilisatie de meest efficiënte.

De kattenpil is vrij goedkoop maar moet om de 14 dagen worden toegediend. De werking van de pil is gebaseerd op hormonen, waardoor langdurig toedienen schadelijk kan zijn voor de gezondheid van het dier. Zo kunnen er melkklierinfecties en –tumoren, suikerziekte en baarmoederonsteking ontstaan. Bovendien wordt de pil gemakkelijk eens vergeten of braakt de poes de pil uit.

De prikpil heeft dezelfde negatieve bijwerkingen. Op lange termijn komt deze methode duurder uit dan sterilisatie.