Hoe adopteren?

Of je nu een dier wil adopteren dat bij Het Dierenthuisje werd opgevangen of uit de rubriek van de rechtstreekse adopties of via een andere weg, hier lees je enkele belangrijke wetenswaardigheden.

Lees a.u.b. eerst volgende tekst alvorens te mailen of te bellen. U zal reeds op veel van uw vragen hier een antwoord vinden.

Wil je na het lezen van onderstaande tekst een poes of ander dier adopteren? Bel of mail even en informeer of wij je een geschikte kandidaat kunnen voorstellen die aan jouw verwachtingen kan voldoen en in jouw gezinstoestand past. Het dierenthuisje werkt steeds op afspraak. Alles wordt uitgebreid met jou besproken en overwogen zodat zowel jij als het dier geholpen wordt. Ook na een eventuele adoptie blijven wij één en al oor mochten er problemen zijn.

Voorwaarden

Onder de rubriek “ter adoptie” vind je zowel jonge als volwassen dieren maar ook senioren. Ze krijgen bij ons allemaal een kans op een warme, liefdevolle thuis. Ook dieren met medische achtergrond ontnemen we geen kansen want we weten dat er dierenvrienden zijn die zulke dieren nog een kans willen geven. Van al deze dieren kunnen we u nog veel meer vertellen als wat op de site vermeld staat dus vertel ons uw thuissituatie en verwachtingen en dan geven we u graag raad en/of tips.

Toen Het dierenthuisje nog in Brecht gevestigd was, beperkten we ons vooral tot de senioren en dieren met medische problemen maar sinds we in 2013 naar Geel verhuisden waar we over meer infrastructuur beschikken, vangen we evengoed jonge dieren op.  Vind je geen geschikte kandidaat onder deze rubriek, kijk dan ook eens onder “adopteren via eigenaar” waar mogelijk wel een geschikte huisgenoot vermeld staat. Het verschil in werkwijze kan je terug vinden onder de respectievelijke rubriek.

Maar er is meer voor de allergrootste dierenvrienden: Naast de dieren die onder “ter adoptie” staan hebben we ook een grote groep dieren die bij de “vaste bewoners” vermeld staan. Hoewel het niet expliciet vermeld staat, zijn er een aantal onder hen die zeker een kans verdienen op een eigen thuis als zich de ideale adoptant zou melden.  Heb je de overtuiging om een sukkelaar te willen helpen en ben je jezelf er bewust van dat het emotioneel en financieel zijn tol kan eisen? Informeer ons dan over jouw intentie om een sukkel te helpen en vergeet jouw wensen, verwachtingen enz. niet te vermelden. We bekijken dan graag of één van onze “vaste bewonertjes” gelukkig zou kunnen zijn bij jou.

Onze troeven

Gezien wij dag en nacht tussen de bewonertjes leven, kennen we ze door en door. Zo is het mogelijk het geschikte dier voor jou uit te kiezen. Je verneemt op voorhand alle positieve en negatievere kantjes van het dier zodat je weet wat je kan en mag verwachten. Indien je al een poes of hond in huis hebt, is dit van zéér groot belang. Het is best mogelijk dat sommige dieren niet apart geplaatst worden als we weten dat twee dieren erg aan mekaar verhangen zijn. Kittens worden steeds twee aan twee geplaatst om gedragsproblemen te voorkomen (meer hierover lees je verderop). Eén uitzondering : wanneer er reeds een leeftijdsgenootje in huis wacht op gezelschap)

Het is bij Het dierenthuisje niet de bedoeling om zo snel en zoveel mogelijk dieren te plaatsen, dan wel om zo goed mogelijk te plaatsen. Evenmin is het de bedoeling om je te forceren om twee dieren te adopteren. Het gaat ons steeds in eerste instantie om het welzijn van de dieren. Maar ook jouw geluk is voor ons belangrijk want je gaat heus niet gelukkig worden met een triest poesje dat soortelijk gezelschap mist en haar/zijn frustratie gaat uiten in sproeigedrag, behangkrabben, enz…

Voordelen bij adoptie van een dier dat vanuit Het Dierenthuisje vertrekt:

  • Wij blijven ter beschikking mochten er zich na de adoptie problemen voordoen, van welke aard ook.
  • Sommige dieren worden opgevangen in pleeggezinnen waar ze de nodige aandacht en verzorging krijgen. Op die manier houden we de grootte van de groepen beperkter en worden ziekten voorkomen.
  • Alle dieren krijgen een kwalitatief hoogstaande natuur-droogvoeding (Lifetime Petfood) die aangevuld wordt met natte voeding 2 x daags, tevens van de betere merken.
  • Niettegenstaande wij vooral senioren en dieren met medische problemen of “schoonheidsfoutjes” opvangen komen er ook heel veel jongere dieren toe. Vaak hebben ze teveel achterstand door ziekte, onderkoeling of een handicap zoals onder andere blindheid wat helaas vaak bij gedumpte kittens voorkomt. In geval van adoptie van een oudje of een “bijzonder gevalletje” krijg je uiteraard ook alle uitleg en medische verslagen mee, vaak en zeker indien nodig met de nodige dierenartsen-begeleiding. Wil je een echte sukkel adopteren kijk dan ook eens bij onze “vaste inwoners”. Sommigen van hen zijn nog perfect plaatsbaar en zouden maar al te graag wat meer aandacht krijgen.
  • Wij laten een adoptant of adoptiedier nooit aan zijn lot over! We zullen ook nooit liegen over karakter of medische toestand gezien we maar al te goed beseffen dat dit zeker niet in het voordeel is van het dier. Ten alle tijde willen we voor beide partijen het beste.
  • Bij adoptie ontvang je een infobrief over jouw dier met verzorgingstips aangaande ontwormingen, voeding, vaccinaties en dergelijke.
  • Alle dieren zijn gesteriliseerd/ gecastreerd, behandeld tegen vlooien, wormen, teken, oormijt, gevaccineerd én gechipt alsook geregistreerd. Na adoptie wordt die chip overgezet op naam van de adoptant door ons.  Of het dier al dan niet gevaccineerd werd, hangt af van de ouderdom en gezondheidstoestand van het dier. Ook hierin wordt geredeneerd naar het welzijn van het dier toe. Geen standaard procedures bij ons die vaak ten koste gaan van de gezondheid van het dier.
  • Een adoptie gaat steeds gepaard met een adoptiecontract.
  • De adoptie van een volwassen poes bedraagt 165€. De adoptie van een kitten (tot 14 maanden) bedraagt 200€ (we hebben dit helaas moeten optrekken omwille van de steeds stijgende dierenartsprijzen) . Voor adoptie van een bange zwerver of van dier dat ernstige medische zorgen vraagt, leggen wij geen adoptiebedrag vast. Dit wordt per dier bekeken en is afhankelijk van de aard van de nood aan medische zorgen enz. van het betreffende dier.

Meer info over honden en hoevedieren vind je verderop.

 

Bezint eer je begint!

Of je nu een dier wil adopteren dat bij Het Dierenthuisje werd opgevangen of uit de rubriek van de rechtstreekse adopties of via een andere weg, hier lees je enkele belangrijke wetenswaardigheden:

Indien je een poes of ander huisdier wenst te adopteren, is het heel belangrijk dat je eerst met eventuele gezinsleden overlegt en een lijstje opstelt van wat je de poes kan bieden en wat je verwacht van het dier. (meer specifieke info over het adopteren van een knaagdier vind je onderaan)

Jaarlijks worden massa’s dieren gedumpt in asielen omdat ze toch niet voldeden aan de verwachtingen van de eigenaar. Dit willen we dus te allen tijde vermijden. Meestal gaat het dan om dieren die zeer jong in huis werden gehaald met de intentie om ze “naar de hand te zetten”. Maak jezelf niets wijs; een kitten, hoe jong ook heeft een karakter dat zich sowieso zal uiten eens het dier de leeftijd van 10 à 18 maanden bereikt. Heb je totaal geen verwachtingen dan speelt dat karakter inderdaad geen rol. Heb je echter voorkeuren; je wil bijvoorbeeld een schootzitter of het dier moet zijn dagen enkel binnen doorbrengen, riskeer het dan liever niet om een jong dier in huis te halen waarvan het karakter zich nog niet uit. Het is niet zo dat het dier wel zal aarden omdat het van jonge leeftijd die situatie gewend is. Heb je reeds een volwassen poes in huis? Kies dan voor een soortgenoot van ongeveer dezelfde leeftijd. Je zal dan heel wat ontgoocheling en frustratie vermijden.

Welke poes is geschikt in welke situatie?

In elke situatie is het belangrijk dat je een duidelijk beeld schetst van hoe het dier komt te leven en wat je verwacht, dat wil zeggen:

  • Kan de poes ook buiten of zal hij/zij binnen leven? als ze buiten zal mogen, zal ze dit dan op eigen beweging kunnen via een kattenluik of eerder onder controle (via deur) en wat is de aard van het verkeer in de omgeving?
  • Opteer je voor één enkele poes: zijn er andere huisdieren? is er contact mogelijk met soortgenoten?
  • Zal het dier overdag/’s nachts veel alleen zitten?
  • Wat verwacht je van het karakter van de poes?
  • Wat is de samenstelling van het gezin?

Hieronder bespreken we enkele situaties. Uiteraard kan jouw situatie hiervan afwijken. Vraag ons dan vrijblijvend om informatie. We bekijken en overwegen graag met jou specifieke vraag. In de laatste alinea geven we enkele algemeenheden waarmee in elke situatie rekening dient gehouden te worden. Lees deze zeker door alvorens je een beslissing zou nemen.

Je hebt nog geen dieren in huis en wenst het gezin uit te breiden met een poes?

Indien het dier overdag alleen zal zitten, is het van groot belang dat het karakter van het dier gekend is zodat je zeker kan zijn dat de poes dit aan kan. In tegenstelling tot wat onwetenden vaak durven te beweren is een kat geen solitair dier maar integendeel een zeer sociaal dier. Overweeg daarom de aanschaf van twee dieren die het goed met mekaar kunnen vinden of kies voor een dier dat gewend is om alleen te zitten en zich daar niet ongelukkig bij voelt. Indien je beschikt over de mogelijkheid om het dier buiten te laten via een kattenluik of dergelijke tijdens jouw afwezigheid dan zijn er alleszins meer afleidingsfactoren die ervoor zullen zorgen dat het dier niet gefrustreerd of apathisch geraakt door verveling.

Je hebt nog geen poes in huis, maar wel een hond?

Heel belangrijk is de houding van de hond ten opzichte van katten. Is hij er totaal niet mee vertrouwd dan is het van groot belang dat jij zelf bereid bent om -indien nodig- kordaat op te treden tegenover de hond zodat hij leert om het dier gerust te laten. Elke poes kan immers wennen -wat haar leeftijd ook is- aan een hond op voorwaarde dat ze niet achterna gezeten wordt en de hond dus geen bedreiging voor haar is. Weet je van jezelf dat je jouw hond niet streng tot de orde kan roepen indien nodig, zet je zelf dan beter niet voor de onaangename situatie dat beide dieren gaan leven als “kat-en-hond”. De eerste weken zijn hierbij doorslaggevend. In geen geval is het verstandig om een klein kittentje onder de vijf maanden bij een hond te zetten die geen poezen gewend is. Het kitten heeft totaal geen idee van gevaar en kan zich bovendien niet verdedigen. Uitzonderingen zijn oude honden die eerder gelaten en rustig zijn. Doch ook daar dienen heel wat regels in de gaten gehouden te worden, vooral tijdens het voederen en knuffelen.

Je hebt reeds een poes in huis en wenst gezelschap:

Hier is heel belangrijk dat je een goede schets kan maken van het karakter van jouw poes. Op die manier kunnen we een eventuele geschikte kandidaat voorstellen. Uiteraard is de manier van huisvesten hier ook erg belangrijk. Het allervoornaamste echter is dat je niet tussenkomt in de nieuwe situatie. Hou nooit de nieuwkomer apart of zet jouw eigen poes niet buiten tegen dat je aankomt met het nieuwe gezinslid; je creëert territoriumdrang wat de verhouding tussen beiden zeker niet ten goede zal komen. Jouw neutrale houding is van doorslaggevend belang in de verdere verstandhouding tussen de soortgenoten.

Je hebt een stalling of dergelijke en wil deze muizenvrij houden

Kies zeker niet voor een aanhankelijke poes als het niet de bedoeling is dat het dier ook bij je binnen mag komen. Noch voor het dier, noch voor jezelf is het aangenaam als er constant een klagende mauwer aan het raam of de deur staat. Er zijn zoveel schuwere dieren die liever buiten leven en die panikeren als ze muren om zich heen zien. Maar al te vaak komen deze poezen na een tijd los en worden dikke vrienden met hun verzorger. Liefde en geduld doet wonderen!

Algemene wetenswaardigheden

  • In tegenstelling tot wat soms wordt beweerd, is een kat geen solitair dier maar eerder een heel sociaal dier dat contact zoekt én nodig heeft met soortgenoten. Wij als mensen maken hen asociaal door ze van jong af aan af te zonderen. Een kind waarbij sociaal contact onthouden wordt zal evengoed communicatiestoornissen vertonen in omgang met andere kinderen. We beseffen allemaal dat een kind dat sociale contact in geen geval mag ontnomen worden; waarom is dat zo moeilijk te begrijpen voor vele mensen bij de aanschaf van een poes? Vooral mensen die kost wat kost één kitten willen adopteren terwijl het dier hele dagen alleen zal zitten, gaan ernstig in tegen dierenwelzijn. Het grootste percentage poezen die gedumpt worden in asielen wegens gedragsstoornissen werd aangeschaft als kitten en afgestaan op leeftijd van 5 à 6 maanden tot 1,5 jaar, de leeftijd waarop het karakter zich begint te uiten. Maar al te vaak zijn het reacties van frustratie en verveling die zich uiten in vernielzucht, sproeigedrag of vals gedrag (aanvallen/bijten) naar de eigenaar toe.
  • Dat wil niet zeggen dat het nooit kan lukken; er zijn nu eenmaal kittens die zich wel willen voegen naar de egoïstische eisen van hun eigenaars. Maar dat neemt niet weg dat dit het geluk van het dier niet bevordert. Gezien wij steeds kiezen voor de beste oplossing voor poes en adoptant doen wij hieraan dus niet mee.
  • Wil je toch één poes alleen houden , het dier zit hele dagen alleen en de poes kan ook niet buiten waardoor het helemaal verder sociaal contact verliest, dan kunnen we je wel een afgestaan dier voorstellen dat groot is gebracht in dergelijke situatie en erin berust. Dit zijn dan uiteraard dieren die niet afgestaan zijn omdat ze in die omstandigheden ongelukkig waren, maar wel de poezen die asociaal met soortgenoten zijn geworden zodat ze zich enkel nog gelukkig kunnen voelen als ze als enige poes leven. In dat geval maak je wel een dier gelukkig.
  • Kittens worden beter niet op te vroege leeftijd geadopteerd. Een ideale situatie voor een kitten is minstens bij de mama te blijven tot 12 weken(best zelfs tot 16 weken!). Ten vroegste twee weken nadat het kitten gestopt is met zogen bij mama kan het gevaccineerd worden. Gezien dat vaccineren toch wel heel wat risico’s inhoudt, kan het dier best niet verhuizen voor de tiende dag na toediening van het vaccin. Vaccinaties kunnen nooit gegeven worden als er sprake is van ziektesymptomen, hoe gering ook. Het zou de immuniteit van het dier onderuit halen waardoor de ziekte faliekant kan toeslaan met de dood tot gevolg.
    • Behoed je ook voor de “redenering” dat het goed is voor kinderen om een jong kitten te nemen zodat ze het kunnen zien opgroeien… De kans op ziekten en sterfte bij een kitten ligt véél hoger dan bij een volwassen poes wat
      vaak héél veel verdriet teweeg brengt.
    • Als je een kitten adopteert van amper 10 of 12 weken vergewis je er dan van dat dit een zéér kwetsbaar wezentje is. Als een kitten gedurende een dag niet eet of drinkt of diarree heeft, droogt het uit en is dit jonge leventje vaak al verloren.
    • Daarom is het van heel groot belang dat je voldoende tijd met de kittens kan doorbrengen en er steeds attent op bent om hun doen en laten nauwkeurig te volgen.
  • Indien je nog jonge kinderen hebt, doe je er goed aan om geen te jonge dieren te adopteren. Kittens zijn ten eerste zeer stressgevoelig, kwetsbaar en bovendien ken je het karakter niet. Adopteer liever een dier waarvan het karakter gekend is zodat je zeker bent dat ook de kinderen er een kameraad aan zullen hebben. Onnodig te zeggen dat dieren nooit als speelgoed aanzien mogen worden.
    • Indien jouw kind(eren) vraagt naar een poes ga hier dan alleen op in als je er zelf ook 100% achter staat. Uiteraard is het bevorderlijk voor de verantwoordelijkheidszin van jouw kind als het moet zorg dragen voor een dier maar wees ervan overtuigd dat jij de verzorging volledig op jouw wil nemen als het kind niet langer naar de poes omziet.
  • Algemene gezegden over karaktertrekken van katers of kattinnen veeg je beter van tafel. Er zijn net als bij mensen geen specifieke vrouwelijke of mannelijke trekjes. Elk dier heeft zijn karakter en dáár moet je rekening mee houden.
  • In welke situatie je de poes ook huisvest een aantal zaken dien je altijd te voorzien voordat je overgaat tot adoptie zoals:
    • Kattenbak en kattenbakvulling: gebruik best een klonterende vulling zodat het volstaat om twee maal daags de klontertjes te verwijderen. De vulling blijft op die manier veel properder en zal niet gauw gaan ruiken. Een ideale kattenbakvulling die we kunnen aanraden is Cats Best klonterend. Niet alleen biologisch afbreekbaar maar ook super makkelijk in gebruik en onderhoud.
    • Transportmand: Vermijd aub transportbakjes van licht materiaal en opteer steeds voor één met een ijzeren deurtje. Plastic deurtjes geven mee zodat een paniekerige poes dit er makkelijk kan uitduwen. Een rieten mand is decoratief om in huis te zetten maar is geen transportmiddel gezien het nooit goed afsluit. Zelfs al kan je een transportbak lenen van iemand, is het toch best om zelf één aan te schaffen. In noodgevallen zal je blij zijn dat je ze in huis hebt.
    • Voeder- en drinkpotjes : neem best losse potjes zodat de brokken niet in het water liggen te drijven. De drinkpot mag best groter zijn want een poes drinkt niet graag uit een klein bakje. Hoe groter het bakje, hoe meer er gedronken wordt. Ideaal is een drinkfontein; dit is een drinkbak waarin het water constant loopt wat de poes aanzet om meer te drinken. Eén van de grootste oorzaken van gezondheidsproblemen bij poezen is “te weinig vochtopname”. Zo’n fontein voorkomt dat probleem grotendeels. Vooral ook ideaal voor poezen die liever van de kraan drinken.
      Twee voederpotjes heb je nodig voor één poes: 1 voor brokjes en 1 voor natte voeding. Heb je meerdere poezen telt 1 potje per poes voor natte voeding. Voor de brokken volstaat 1 pot, grootte uiteraard aangepast aan het aantal dieren.
    • Krabpaal: zeker van belang is tevens een stevige krabpaal die minstens de lengte heeft van twee maal de uitgestrekte lengte van de poes. Een te kleine en onstabiele paal valt om en zal de poes mogelijk afschrikken waardoor ze eerder voor andere krabmogelijkheden zal kiezen die vaak niet zo aangenaam zijn voor de eigenaar.
    • Speelgoed: Hoe oud of jong jouw dier ook is, het komt erop aan om voor voldoende afwisseling en afleiding te zorgen. Hou er natuurlijk wel rekening mee dat jouw poes –ongeacht de leeftijd- zowat 85% van de dag slaapt. Gun ze ook die rust want dat bevordert ook haar gezondheid en levensverwachtingen. Er bestaat heel wat gesofistikeerd speelgoed, maar nog steeds blijft een kleine pluche muis, een balletje en een pauwenveer het ideale speelgoed. Vaak wordt een plastic zak of bolletje wol ook aanzien als speelgoed doch laat dit niet slingeren. Het is erg gevaarlijk voor verstikking. Wees ook voorzichtig met spulletjes aan rekkers, koordjes of veren die je aan een krabpaal of deurklink kan hangen. De rekker kan rond de hals van de poes geraken en ze kan zichzelf verhangen.
    • Voeding: Voorzie een goede droogvoeding; dat wil zeggen een voeding zonder of met zo weinig mogelijk kleur-, geur- en bewaarstoffen. Het zijn net die ingrediënten die vaak aanleiding geven tot blaasgruis, nierstenen, enz. Als natte voeding kan je kiezen uit blikken, kuipjes of zakjes. Neem de betere merken zodat je ook hier een voeding kiest zonder al teveel lokstoffen zoals karamel wat kristalliseert en gezondheidsproblemen veroorzaakt. onthoud vooral: uitsparen op voeding = een dure dierenartsrekening.
    • Wees zeer voorzichtig met klapramen! Heel veel poezen verhangen zich doordat ze proberen langs het raam buiten te geraken: ze springen naar de opening en vallen naar beneden maar blijven met hun hoofdje in de opening hangen terwijl ze met hun pootjes niet meer aan de grond geraken. Voorkom dit en hou klapramen dicht of voorzie een houten spie of dergelijke zodat de zij-opening gedicht wordt.

Specifieke info over de adoptie van een hond

Denk je erover een hond te adopteren, stuur ons dan een mail met jouw wensen, verwachtingen en de huiselijke situatie. vergeet je telefoonnummer ook niet te vermelden.

Honden zijn al dan niet gesteriliseerd/gecastreerd afhankelijk van de leeftijd en medische toestand van het dier. Wel is er uitdrukkelijk verbod om te kweken met het dier wat vermeld staat in het adoptiecontract. Elk dier heeft de nodige vaccinaties gekregen, is gechipt én geregistreerd.  De adoptie van een pup (tot 12 maanden) bedraagt 490€, tot en met 7 jaar: 395€, boven de 7 jaar bedraagt 300€.  De adoptiekost van seniordieren of dieren met ernstige medische problemen wordt per dier bekeken en met de adoptant besproken.

Specifieke info over de adoptie van knaagdier

Alle konijnen zijn gecastreerd/gesteriliseerd vóór adoptie.  Ze zijn tevens gechipt. De registratie dient desgewenst te gebeuren door de adoptant.
Alle dieren zijn eveneens gevaccineerd voor Myxomatose, RHD1 en RHD2.
Indien u een konijn wenst te adopteren vragen we u een omschrijving te geven van de huisvesting met afmetingen en eventueel foto’s zodat we kunnen inschatten welk dier(en) geschikt kan zijn.
De adoptie van een konijn bedraagt €115.

Afspraak maken?

De uren die je terugvindt op de website of Facebook zijn deze waarop je ons telefonisch kan bereiken. Let wel: jouw oproep wordt beantwoord door vrijwilligers die van thuis uit inloggen op ons centrale nummer. Zij kunnen helaas vaak niet direct een antwoord geven op uw vraag. Meestal zal u gevraagd worden om alsnog zoveel mogelijk informatie op mail te zetten. Nadat je een mail zendt, krijg je een automatisch antwoord. Lees dit aub even door om te verifiëren of je alle gevraagde info hebt opgegeven.

Help ons tijd te besparen zodat we onze tijd optimaal kunnen gebruiken voor de dieren en vergeet niet je mail zo compleet mogelijk te maken! Vergeet ook zeker niet om je telefoonnummer te vermelden. Mails die niet compleet zijn qua informatie lopen sowieso vertraging op en zullen mogelijk niet beantwoord geraken door tijdsgebrek.