Volgens de wet dienen alle poezen gesteriliseerd/gecastreerd én gechipt te worden alvorens de leeftijd van 5 maanden. Ook alle oudere dieren dienen gesteriliseerd/gecastreerd te worden én terecht!
In het verleden waren er teveel mensen die bewust of onbewust kweekten met hun huisdier. Dat zorgde voor enorm veel dierenleed, overvolle asielen, ziekten enz. Om dit te vermijden, heeft (eveneens verplicht bij wet) elke gemeente nu een zwerfkattencampagne waarbij de zwerfdieren op kosten van de gemeente gesteriliseerd/gecastreerd worden. Helaas stellen we vast dat nog steeds niet elke gemeente een diervriendelijk beleid voert niettegenstaande dit wel verplicht is.
De “ongewenste” dieren naar een asiel brengen is geen oplossing gezien het dieren zijn die nooit meer kunnen aarden in een huiselijke toestand waardoor adoptie onwaarschijnlijk is. Ze zijn dan gedoemd om in te slapen en daar waar de populatie is weggehaald zal al snel een andere groep zwerfkatten zijn intrede nemen.
Spijtig genoeg moeten we nu vast stellen dat we tegenwoordig veeleer te maken hebben met gesocialiseerde huiskatten dan met dieren die effectief in de natuur geboren werden. De gedomesticeerde dieren worden door hun onverantwoorde eigenaar gedumpt en aan hun lot overgelaten waardoor ze angstig worden en zich terug trekken. Dat kan even goed gaan totdat het dier verzwakt; zo’n dier is immers niet gewend om voor eigen voeding te zorgen wat de gezondheid snel zal beïnvloeden. In het beste geval vindt het dier eten bij iemand die wat empathie kan opbrengen maar in vele gevallen blijft het dier zwerven en wegkwijnen met de dood tot gevolg.
Het is een totaal verkeerde redenatie te denken dat katten plantrekkers zijn! Het is niets meer dan een uitvlucht om een erg wrede daad te vergoelijken.
Opvang van een zwerver is een goede daad!
Hierbij doen we een oproep aan mensen die ruimte hebben om één of enkele zwerfpoezen onderdak te bieden. Het enige wat zij vragen is een beschut plaatsje in uw tuin waar ze droog kunnen liggen, eten en de vrijheid. Deze oproep doen we voor de zwerfpoezen die niet terug kunnen uitgezet worden op de plaats van vangst en die we geen plezier doen met het leven als een huiskat. Zij kunnen immers niet terecht in asielen. Voor hen gaan wij op zoek naar oplossingen, anders dan ze te euthanaseren wat helaas bij sommige asielen gebeurt.
Wat mag je wel en niet verwachten?
Als je overweegt om onderdak te bieden in je tuin aan een sukkelaar doe je er best aan om twee dieren samen te houden. Een poes is immers een sociaal dier en de kans dat het dier zou uitzwerven op zoek naar een soortgenoot is groot.
In het begin dien je deze zwervers op te sluiten zodat ze zich kunnen oriënteren in hun nieuwe omgeving. Ideaal hiervoor is een tuinhuis, berging, stalling,… zolang de ruimte maar goed sluitbaar is. Tijdens die periode komt het erop aan om de dieren goed te voeren zodat ze weten dat ze op die plek goed zitten. Zo voorkom je dat ze zouden gaan zoeken naar beters. Die periode beslaat ongeveer 1 à 2 weken.
Eens dan het moment gekomen is om de dieren hun vrijheid te geven is het van groot belang dat ze steeds terug naar de plek waar ze eerst in vast zaten toe kunnen. Je blijft ze ook best op die plek eten geven want dit wordt dan hun veilige thuishaven.
In vele gevallen worden de poezen tegen alle verwachtingen in na enige tijd (dat kunnen jaren zijn!) zeer sociaal en aanhalig naar hun verzorgers toe. Vreemden daarentegen zullen ze altijd blijven wantrouwen wat positief is als de dieren wat verder van huis verblijven. De kans dat passanten de poezen zouden ontvreemden door ze simpelweg onder de arm te nemen is onbestaand.
Je mag dus geen knuffelpoes verwachten, maar anderzijds red je er een dier mee. In ruil voor jouw inzet zullen zij de stallen, tuinen, enz. ongediertevrij houden. Mogelijk worden ze zelfs toch na verloop van tijd (vaak jaren, soms maanden) aanhalig en wordt je ook nog bedankt met vriendelijke kopjes tegen je been.
Heel belangrijk!
Een poes die honger heeft doordat ze geen eten krijgt vangt geen of veel minder ongedierte dan een poes die gelukkig is en een vol buikje heeft! Eén of ander middeleeuws gezegde durft dit wel eens tegen te spreken. Ze hebben nood aan kattenvoer en het is dus ten stelligste afgeraden om tafelafval te voederen omdat dit ten koste gaat van de gezondheid van het dier.
Elk dier is gesteriliseerd of gecastreerd, gechipt en is medisch in orde bij vertrek.
Ook zwervers worden geplaatst met een adoptiecontract. Dit om zowel het dier als de eigenaar te beschermen. Indien het dier niet zou kunnen blijven -waar we uiteraard niet op hopen- zorgen wij voor een oplossing. Dit mag uiteraard geen reden zijn om het besluit te lichtzinnig te nemen. Er wordt geen adoptiebedrag gerekend maar we stellen een gift natuurlijk altijd op prijs. Wel vragen we om een lid te worden indien dit nog niet het geval zou zijn. Dit is voor ons een teken van je betrokkenheid, respect voor ons werk en bezorgdheid om dieren.
Uiteraard blijven wij steeds ter beschikking met raad en daad. Heb je vragen over de geschiktheid van het “onderkomen” mail of bel ons dan aub. We hebben geen tijd te verliezen! Vele sukkelaars op de dool zoeken momenteel een onderkomen.